Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

Espanya a tocar del precipici econòmic: Catastròfic 2018 per l’Ibex-35

La República ja us ho avançava fa uns mesos i s’ha confirmat: l’Ibex 35 està en caiguda lliure: la borsa ha acumulat un descens del 15% en aquest any natural. […]

Gerard Sesé
Gerard Sesé 31/12/2018

La República ja us ho avançava fa uns mesos i s’ha confirmat: l’Ibex 35 està en caiguda lliure: la borsa ha acumulat un descens del 15% en aquest any natural. Es tracta del seu pitjor exercici des del 2010.

La inestabilitat política (canvi de Gobierno i el comportament repressiu amb un dels motors de l’Estat) juntament amb les negociacions pel Brexit per Gibraltar, el retard en el calendari de pujades de tipus del BCE, la tirada enrere de la justícia espanyola sobre l’impost a la banca han estat altres factors que han afectat la borsa i especialment els bancs. Dels grans, no se’n salva ni un: Santander, BBVA, Sabadell (que s’ha enfonsat prop d’un 40% durant aquest any) i Bankia han patit fortes garrotades.

La Información detalla que Inditex, un dels grans bastions de l’Ibex 35, no ha aconseguit tancar en positiu i ha patit una caiguda del 23% aquest curs. L’inversor que més ha notat la seva caiguda ha estat Amancio Ortega, el seu fundador, ja que és el segon bilionari del món que més ha vist perjudicat el seu patrimoni en retallar-se en prop de 14.500 milions d’euros.

A la borsa s’hi ha d’afegir les advertències del BCE a Espanya sobre l’alt nivell d’atur i el gran deute públic espanyol.

Ibex35 2018