Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

El quadre de puntuació de la innovació regional a Europa deixa malament tot l’estat espanyol, menys Catalunya i Euskadi

Solament Catalunya i Euskadi milloren una mica, més enrere però que el nord de Portugal

Redacció 06/09/2020

La Comissió Europea ha presentat el Quadre de puntuació de la innovació regional. El marcador d’innovació regional (RIS) és una extensió regional del marcador d’innovació europeu, que avalua el rendiment en innovació de les regions europees sobre un nombre limitat d’indicadors. El RIS 2019 cobreix 238 regions de 23 països de la UE, Noruega, Sèrbia i Suïssa. A més, Xipre, Estònia, Letònia, Luxemburg i Malta s’inclouen a nivell de país.

Aquesta nove eina de marcador d’innovació regional mostra els perfils de la regió, compara les puntuacions de rendiment i prova les correlacions.
El RIS 2019 és una avaluació comparativa de la innovació regional basada en la metodologia europea del marcador d’innovació, n’utilitza 18 dels 27 indicadors que disposa, i proporciona un desglossament més detallat dels grups de rendiment amb dades contextuals, que es poden utilitzar per analitzar i comparar les diferències estructurals econòmiques, empresarials i sociodemogràfiques entre regions.

El nou marcador confirma que les regions més innovadores d’Europa es troben als països més innovadors. La regió més innovadora de la UE és Hèlsinki-Uusimaa, Finlàndia, després d’Estocolm, Suècia i Hovedstaden, Dinamarca. La regió més innovadora d’Europa és Zϋrich, a Suïssa. Alguns centres innovadors regionals també existeixen en països innovadors moderats: Praga a Txèquia, Creta a Grècia i Friül-Venècia Júlia a Itàlia.

Mapa d’Europa per regions segons el nivell d’innovacióVegeu l’article original de la Comissió Europea