Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

Ecologistes demanen que els espais inutilitzats de Defensa a les Balears siguin públics

El Ministeri està desafectant les instal·lacions que ja no tenen utilitat militar i està seguint un procediment per oferir-les al mercat immobiliari

Redacció 24/02/2023
Bateries militars en desús de Mallorca

El GOB, Amics de la Terra, Societat d’Història Natural de les Balears i SEO/Birdlife han fet arribar al govern balear i als partits amb representació parlamentària a les Illes Balears un manifest demanant-los negociar amb el govern d’Espanya que els terrenys propietat del Ministeri de Defensa, ubicats en espais naturals, es mantinguin com a propietat pública, passin a ser gestionats des de les Illes Balears i se’n faci una gestió conservacionista. 

El Ministeri de Defensa espanyol és propietari de diverses instal·lacions a les Illes Balears, algunes d’elles ubicades en espais amb valor ambiental. Les que han deixat de tenir un interès militar han quedat abandonades. El Ministeri està desafectant les que ja no tenen utilitat militar i està seguint un procediment per oferir-les al mercat immobiliari.

L’objectiu d’aquestes entitats és que s’eviti que aquestes instal·lacions passin a mans privades per evitar que siguin objecte d’especulació urbanística. Les entitats posen com a exemple les instal·lacions de Cap Enderrocat, venudes temps enrere en unes condicions similars, que han acabat convertides en un hotel de luxe. Les instal·lacions de Cap Blanc ja apareixen a la venda en un portal immobiliari.

En aquest sentit, les entitats signants del manifest demanen al govern balear que faci les gestions pertinents amb el govern espanyol per paralitzar immediatament l’oferta i la possible venda d’aquests espais desafectats i impulsar un acord per la gestió d’aquests espais des de la Conselleria de Medi Ambient.