Edició 1769

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 31 de maig del 2023
Edició 1769

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 31 de maig del 2023

Dubtes i acusacions a poques hores perquè el govern espanyol aprovi mesures de suport financer als agricultors afectats per la sequera

Calviño recorda que el govern espanyol destinarà més de 22.000 milions en millores i digitalització de regadius

|

- Publicitat -

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, ha avançat que el Consell de Ministres extraordinari sobre sequera d’aquest dijous aprovarà mesures per “prestar un important suport financer a curt termini als agricultors i ramaders més afectats per la sequera i per la guerra d’Ucraïna”. La vicepresidenta ha recordat que, en paral·lel, el govern espanyol “impulsarà” una inversió de “més de 22.000 milions d’euros” per a la millora de regadius i digitalització del cicle de l’aigua. Aquesta inversió de més de 22.000 milions ja es va anunciar al gener i forma part del PERTE de digitalització del cicle de l’aigua.

Publicitat

Les reaccions no han tardat a arribar. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha acusat aquest dijous el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de fer electoralisme amb les mesures que aprova el Consell de Ministres contra la sequera. “Un titular no esborra cinc anys de desídia”, ha afirmat en un míting a València, on Feijóo té previst visitar un camp de taronges coincidint amb l’inici formal de la campanya electoral. Segons Feijóo, la sequera no ha nascut els últims mesos, sinó que el problema és que “portem cinc anys utilitzant la ideologia per sobre la tecnologia”, fet que ha provocat “el col·lapse de l’agricultura espanyola”.

Coincidint amb l’aprovació del nou paquet d’ajudes als agricultors per part del Consell de Ministres, Feijóo ha assegurat que la situació actual és fruit que el govern espanyol no ha sabut fer una política d’infraestructures planificades. “Amb una mà avui donarà ajudes puntuals, i amb l’altra ha deixat d’executar dos de cada tres euros de pressupostos per a infraestructures hidràuliques”, “amb una mà dirà que està preocupat i amb l’altre només ha esperat que plogui”, i “amb una mà promet solucions i amb l’altre insulta els territoris que no es comprometen amb la seva manca de sensibilitat”.

El líder del PP creu que la sequera “no es pot afrontar amb mesures extraordinàries” sinó que cal un “pacte per a l’aigua”. Aquest, ha promès, serà el primer compromís que complirà si guanya les eleccions, perquè l’actuació del govern de Sánchez ha deixat sense resposta les necessitats del camp.

Et pot interessar  Els supermercats de Catalunya tindran fruita local tot i la sequera: "No busquem proveïdors alternatius"

Per altra banda, la líder de Podem i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha lamentat que el decret amb mesures extraordinàries per la sequera no és prou “ambiciós”. “Ens hauria agradat que fos un veritable escut climàtic per protegir a la gent”, ha dit Belarra en declaracions als passadissos del Congrés. Segons la líder de la formació lila, queda demostrat que “Unides Podem és garantia de les mesures més ambicioses i que busquen protegir a la gent”.

Belarra ha celebrat que s’hagi inclòs la prohibició de feines a l’aire lliure durant alertes per temperatura per evitar morts per cops de calor, però ha reclamat mesures addicionals. “Com són de sentit comú, acabaran caient pel seu propi pes”, ha opinat. El partit lila demana que s’habilitin xarxes de refugis climàtics a les ciutats on es proporcioni hidratació gratuïta així com prohibir la tala d’arbres per l’administració i limitar el trànsit en carrers més càlids. També vol fixar l’obligació que centres que acullin persones vulnerables hagin de disposar de ventiladors o aire condicionat.

Un altre element que vol incorporar Unides Podem és que sigui “la gran agroindústria la que s’estrenyi el cinturó hídric”. “Pensem que aquesta és l’arrel del problema i en aquest camí no s’ha avançat prou”, ha remarcat. Belarra ha esperat que aquestes mesures s’acabin aprovant.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió