Dilluns, 29 de novembre de 2021 - Edició 1222
La República

Dol per la mort del patriota Josep Fornas, enllaç de Tarradellas, activista antifranquista i fundador de Pòrtic

Políticament va simpatitzar amb Estat Català i el PSUC i va militar a Unió i a ERC. Va ser president del grup parlamentari d’ERC, del 1980 al 1984

Gerard Gort
Gerard Gort 04/01/2021
Josep Fornas als estudis de Vilassar Ràdio.

Nit de dol, ha piulat el president Quim Torra. I és que ha mort a 96 anys Josep Fornas Martínez, nascut a Barcelona el 19 d’octubre del 1924. Tot i que les seves facetes han estat múltiples i variades Torra les sintetitza molt bé: “activista antifranquista, enllaç del president Tarradellas amb l’interior, promotor cultural, fundador de l’editorial Pòrtic, home bo, generós, irònic”. I recorda que va donar part del seu arxiu al Parlament i a l’arxiu Tarradellas, a Poblet.

 

Políticament va ser pròxim a Estat Català i al PSUC i el 1957 es va afiliar a Unió Demòcratica de Catalunya. També va participar en la reorganització de la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya i va mantenir contactes amb personalitats com Josep Benet, Josep Dalmau, Josep Espar Ticó, Albert Manent i Jordi Pujol. El 1962, va viatjar a París, on coneixeria al president Tarradellas per mediació de Josep Andreu  Abelló i començà a col·laborar-hi. El 1976 es va afiliar a ERC i amb Heribert Barrera, entre d’altres, es van encarregar de reorganitzar el partit a l’interior. Va representar la formació a l’Assemblea de Catalunya, al Consell de Forces Polítiques de Catalunya i l’Organisme Consultiu de la Generalitat. Va ser candidat d’ERC a les espanyoles del 1977 però no va ser elegit. Sí que va ser-ho en les eleccions al Parlament de Catalunya del 1980, assumint la presidència del grup parlamentari. El 1984 es va retirar de la política i el 2010 la Generalitat li va concedir la Creu de Sant Jordi.

En aquest enllaç podeu trobar un opuscle dedicat a Josep Fornas editat per la Fundació Josep Irla:

https://irla.cat/wp-content/uploads/2015/11/homenatge_josep_fornas.pdf