Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Diputats de parlaments europeus fan front comú davant la resposta “repressiva” d’Espanya a l’1-O

Els parlamentaris reivindiquen l'alliberament dels presos polítics i la “necessitat d’una solució política”

|

- Publicitat -

Membres dels parlaments de Flandes, el Regne Unit, Estònia i Dinamarca han creat, juntament amb la Plataforma Diàleg UE-Catalunya del Parlament Europeu, la Xarxa Parlamentària de Grups d’Amistat amb Catalunya. L’objectiu de la nova xarxa és “unir veus” que fins ara treballaven als respectius països de forma separada i “coordinar-se” de cara futures accions de denúncia. Així ho han explicat en roda de premsa a l’Eurocambra representants dels diferents grups existents actualment en alguns parlaments estrangers.

En un manifest signat al Parlament Europeu, els representants reivindiquen l’alliberament dels presos polítics, “la necessitat urgent de trobar una solució política” i insten la UE a “mediar”. A més, es conjuren per denunciar la “repressió” a Espanya i demanen el respecte al dret a l’autodeterminació a través d’un referèndum acordat i vinculant.

Publicitat

En la roda de premsa, Hywell Williams (Regne Unit) ha assegurat que el manifest és “extremadament important” i ha assegurat que la democràcia “preocupa a tothom”. Per la seva banda, Magni Arge (Dinamarca) ha coincidit a apuntar que la creació de la nova xarxa i el manifest és molt “necessari” ara que s’acosta el judici al Suprem. Segons ell, cal donar suport a “un judici just” i ha advertit que la situació a Catalunya pot ser també “un problema per altres països europeus en un futur”. “Els governs europeus i part dels mitjans estan mirant cap a una altra banda…Necessitem explicar aquesta història”, ha destacat Arge.

Al seu torn, el diputat Peter Luykx (Flandes) ha coincidit a remarcar que “Europa no pot estar en silenci sempre” i ha reclamat “conscienciació internacional” sobre la situació a Catalunya. “Necessitem que s’alliberin els press, és una desgràcia que estiguin entre reixes per expressar la seva opinió”, ha lamentat. Artur Talvik (Estònia) també ha denunciat la situació per la qual passen els presos i ha instat a “seguir lluitant contra una situació injusta”.

Et pot interessar  Benet Salellas apunta a un vincle entre Pegasus i la causa del Tsunami: "És possible establir una relació"

Segons ha explicat l’eurodiputat d’Esquerra Jordi Solé, la Plataforma de Diàleg UE-Catalunya de l’Eurocambra farà el paper de “coordinador” de la nova xarxa. I una de les primeres accions d’aquesta, ha dit l’europarlamentari del PDeCAT Ramon Tremosa, serà denunciar l’empresonament de l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell. “Serà una acció per informar tots els parlaments europeus sobre aquesta clara violació de principis democràtics només per permetre un debat amb una majoria clara”, ha conclòs.

Actualment existeixen a Europa 7 grups d’amistat amb Catalunya, dels quals tres -Suïssa, Finlàndia i Irlanda- no han pogut assistir a la reunió d’aquest dimarts a Brussel·les. Amb tot, està previst que en els pròxims dies s’adhereixin al manifest i s’integrin en la nova xarxa.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut