Dimarts, 9 d'agost de 2022 - Edició 1475
La República

Demòcrates vol que ”representants electes” a Catalunya triïn el Consell de la República

El portaveu de Demòcrates de Catalunya Antoni Castellà ha plantejat que siguin “representants electes en territori català” els que decideixin qui forma part del Consell de la República que l’independentisme […]

Redacció 03/08/2018
El portaveu de Demòcrates de Catalunya, Antoni Castellà / EP

El portaveu de Demòcrates de Catalunya Antoni Castellà ha plantejat que siguin “representants electes en territori català” els que decideixin qui forma part del Consell de la República que l’independentisme vol impulsar a Bèlgica, i que no sigui un repartiment entre partits.

En una entrevista d’Europa Press, ha detallat que aquesta proposta està oberta a discussió entre la resta de forces sobiranistes, encara que ha demanat que la composició d’aquest òrgan “no sigui fruit de pactes entre partits o pactes parlamentaris”.

Per això, ha defensat que siguin “els electes en territori català, els que la gent ha votat i que, bàsicament, són regidors, alcaldes i diputats al Parlament” els que configurin un ens que legitimi el Consell de la República, que no necessàriament hauria de presidir l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.

Recuperar l’Assemblea d’Electes

“Hauríem de separar les coses: Puigdemont és el candidat legítim que va ser suspès al seu moment i que només un procés d’eleccions al Parlament de Catalunya hauria de substituir”, encara que veu bé que opti a presidir el Consell mentre no pugui ser restituït a la Generalitat.

“És perfectament un candidat que, a més, ens dona un actiu molt important en termes d’internacionalització del procés”, ha indicat, però creu que hauria de comptar amb el suport d’un organisme format per electes que legitimés el seu lideratge.

És per això que ha proposat recuperar “aquella famosa Assemblea d’Electes” que va impulsar l’AMI l’any 2016 i 2017, constituir-la i convertir-la en una sort de parlament que avali la composició i decisions del Consell de la República.

“Seria un missatge que té a veure amb tota la línia de discurs de procés democràtic que hem tingut. Trenca amb tots els esquemes clàssics de partit”, ha reivindicat.

Objectiu: República

El Consell de la República és l’estructura amb la qual es pretén organitzar el Govern que va ser cessat en aplicació de l’article 155 de la Constitució i que es va traslladar a Bèlgica, davant de la resta de l’Executiu català que va acudir al Tribunal Suprem i va ingressar a la presó provisional, “una injustícia enorme”, segons Castellà.

“Són innocents i només poden ser culpables d’haver executat el mandat popular”, ha afirmat, i creu que el seu trasllat a presons catalanes no ha canviat en res la seva situació jurídica.

Per al també diputat al Parlament, la via adoptada per resoldre el conflicte català és “la repressió i utilitzar tots els estaments de l’Estat, a costa de saltar-se el principi d’Estat de dret”, per aquest motiu descarta que els sobiranistes investigats tinguin un judici just.

Davant d’aquest diagnòstic, ha defensat que es doni el missatge que l’independentisme no canviarà els seus objectius: “No ens pararem en el procés de fer efectiva la República per més repressió que exerceixin”.

Preguntat per si els judicis que es puguin celebrar poden propiciar un nou pols a l’Estat, ha rebutjat aquesta opció perquè “els moments no es troben, els moments es provoquen”, com creu que es va aconseguir l’1 d’octubre i que va permetre que el referèndum prosperés, segons ell.