Dijous, 2 de desembre de 2021 - Edició 1225
La República

De los Cobos torna a tirar pilotes fora davant un jutge per les càrregues de l’1-O

Declara com a testimoni en la causa que investiga l’actuació de la policia espanyola contra el referèndum

Redacció
Redacció 11/07/2019
Diego Pérez de los Cobos, coordinador policial de l'1-O / ACN

El coordinador policial de l’1-O, Diego Pérez de los Cobos, ha dit al jutjat que investiga l’actuació de la policia espanyola contra el referèndum que no sap qui va donar les ordres de carregar ni a quins col·legis s’havia d’intervenir. S’ha atrevit a assegurar-ho en la seva declaració com a testimoni aquest matí, quan també ha tornat a carregar contra l’actuació dels Mossos d’Esquadra, culpant-los del fet que el Govern no desconvoqués el referèndum i acusant-los de deslleialtat, amb la vista posada al judici contra el major Josep Lluís Trapero.

Així, de nou ha evitat identificar (com va fer al judici del Tribunal Suprem contra els presos polítics) quins comandaments donaven l’ordre d’on, quan i com actuar, en una declaració que ha durat més de tres hores i en la qual ha insistit en que les forces de seguretat de l’Estat van fer servir els mitjans menys lesius possibles per a intentar frenar el referèndum. També ha assegurat que, tot i que podrien haver tancat més escoles, no ho van fer per evitar més danys.

Reobren dues causes per les càrregues policials de l’1-O en dues escoles de Barcelona

Avui mateix, d’altra banda, el jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona ha decidit reobrir dues causes per les càrregues policials de l’1-O en dos centres educatius de la ciutat: l’Escola Mas Casanovas i l’Escola Infant Jesús. El jutge resol diversos recursos presentats per les acusacions, entre elles l’Ajuntament de Barcelona. Es remet a l’argument que ja va esgrimir l’Audiència Nacional per reobrir altres causes similars, en el sentit que “la investigació no pot ser parcial, limitada a cada centre, sinó global”. Serà l’anàlisi de les ordres donades pels responsables de l’operatiu conjunt i l’execució de les mateixes, continua, les que permetran posar en evidència si els fets són delictius o no. En el cas de l’escola Infant Jesús, a més, es tracta d’un centre de titularitat privada.

D’altra banda, l’Ajuntament també demana que el jutge citi com a investigats dos inspectors més de la Policia Nacional que van actuar a l’Escola Mediterrània, com a responsables d’un grup operatiu que, segons l’acusació, va cometre accions “totalment gratuïtes, desproporcionades i injustificades”, deixant 30 persones ferides. En total ja hi ha 17 obertes de les 27 escoles on es van produir càrregues policials l’1-O, amb més de 40 agents de la Policia Nacional investigats.