Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1654
La República

Dalí es troba amb Freud a Londres

La Fundació Gala-Salvador Dalí participa amb tres dibuixos en una exposició del museu Freud de Londres, que explora la connexió entre el geni del surrealisme i el pare de la […]

Redacció 03/10/2018
Gemma TubertSalvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dalí, Figueres, VEGAP, 2018

La Fundació Gala-Salvador Dalí participa amb tres dibuixos en una exposició del museu Freud de Londres, que explora la connexió entre el geni del surrealisme i el pare de la psicoanàlisi. La mostra, titulada ‘Freud, Dalí and the Metamorphosis of Narcissus’, reconstrueix la relació que hi va haver entre tots dos a partir de la seva trobada a la capital britànica el 19 de juliol de 1938, quan l’empordanès acabava de pintar l’oli Metamorfosi de Narcís i d’escriure el poema amb el mateix títol. Segons Dalí, es tractava del primera poema i el primer quadre obtinguts totalment a través de l’aplicació integral del seu mètode “paranoicocrític”.

L’any 1938 i després de diversos intents, Dalí va aconseguir que Freud el rebés a casa seva, a Londres, quan tot just s’hi havia instal·lat fugint de la Viena ocupada. Durant la visita, el geni empordanès va poder fer uns esbossos a Freud, alguns dels quals formen part del fons de la Fundació Dalí i que s’han inclòs en aquest projecte exposició que s’estrena a la capital britànica.

A la mostra, que vol reconstruir la connexió entre els dos personatges, s’hi podran veure pintures, fotografies, gravats i documents del considerat pare de la psicoanàlisi com ara cartes, manuscrits i llibres.

Paral·lelament, s’han organitzat xerrades i conferències entorn del narcisisme, la relació entre l’art i la psicoanàlisi del Freud i el surrealisme així com “el deute de Jacques Lacan al mètode paranoicocrític de Dalí”.