Dissabte, 10 d'abril de 2021 - Edició 989
La República

C’s treu bilis cada cop que es parla de Països Catalans

No poden suportar que el País Valencià o les Balears facin cap mena d’acostament a Catalunya

Redacció
Redacció 09/12/2020
Els presidents de les Baleats i del País Valencià, Francina Armengol i Ximo Puig, respectivament

Al voltant del dia de la constitució, els presidents de les Balears i del País Valencià, Francina Armengol i Ximo Puig varen coincidir en proposar una ‘Commonwealth mediterrània’ amb Catalunya. Ambdós presidents proposen una reforma de la carta magna que avanci en «l’organització federal» de l’estat espanyol i també expressen la voluntat de configurar aliança a tres amb Catalunya: “cal establir una estratègia comuna per reequilibrar un estat que s’apuntala en el centre i ha de bascular més cap a la perifèria”, coincideixen els dos.

Aquesta aliança permetria, segons els presidents, fer actuacions comunes en àmbits com la protecció del medi, les infraestructures logístiques i de comunicacions i la defensa d’un finançament més just. Primer va ser Ximo Puig qui va llançar la proposta durant la seva visita a Barcelona, quan es va reunir amb el vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès i de seguida Francina Armengol, s’hi va afegir.

Puig va manifestar que «el trellat valencià necessita el seny català» i va dir que el País Valencià i el Principat no poden «viure d’esquena». «Valencians i catalans compartim interessos i reptes a Espanya, a l’Europa de les regions i en l’economia global», va dir Puig. Armengol s’afegeix a la proposta de Puig, una ‘Commonwealth mediterrània’ que facilitaria que les Balears tenguessin eines per a compensar el sobrecost econòmic que representa la condició insular i hauria de servir també per impedir que hi hagi «competència deslleial» entre comunitats autònomes.

Automàticament, els capitostos locals de C’s s’hi han abraonat a sobre i, en concret, Toni Cantó ha denunciat l’intent de “disfressar els Països Catalans de Commonwealth” i insta el seu president a “fixar-se en Madrid o Andalusia on les coses s’estan fent bé”. Per a Cantó, Catalunya és “terra devastada pel nacionalisme i el secessionisme” d’on “fugen totes les empreses”.