Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Crit d’alerta de Plataforma per la Llengua davant la castellanització de TV3

L’ONG del català critica que no es doblin ni se subtitulin les intervencions d’experts en castellà a la televisió pública catalana: “Hauria d’estar garantida, sense excepcions”

Carme Garau 03/02/2023

Plataforma per la Llengua ha tornat a mostrar la seva preocupació davant la castellanització de TV3 arran d’unes declaracions de la presidenta del Consell de Govern de la CCMA, Rosa Romà, en què justifica que es parli “l’idioma que sigui”, perquè defensa que les persones expertes convidades siguin “qui millor puguin explicar la notícia”.

Tanmateix, per l’ONG del català en molts casos es podria haver convidat una persona catalanoparlant per no reforçar la substitució lingüística des de la televisió pública. “Ens preocupa que les declaracions de Romà permetin la continuïtat d’aquesta pràctica”, han admès en un fil de Twitter. L’entitat també remarca que no cal que els especialistes siguin de Catalunya per parlar la llengua: “Som més de 10 milions de parlants d’aquesta llengua”, han recordat fent referència a la seva campanya

Així mateix, Plataforma per la Llengua veu problemàtic que, quan la persona parla castellà, no es dobli ni se subtituli la intervenció en català. “La traducció al català hauria d’estar garantida, sense excepcions. Molts espectadors de la Catalunya del Nord, de l’Alguer i d’altres indrets no entenen el castellà”, argumenta.

Per tot plegat, insisteixen que cal reforçar la normalització de la llengua pròpia i demanen revisar i millorar el Llibre d’estil i la Llei de la CCMA perquè es garanteixi el compliment, tal com s’exigeix al decàleg Més Audiovisual Català al qual es va comprometre el Govern.