Dilluns, 30 de gener de 2023 - Edició 1649
La República

Comença la Marató de Donants de Sang amb l’objectiu de superar les 10.000 donacions en una setmana

Les reserves de sang han disminuït en un 20% durant les festivitats nadalenques

Redacció 13/01/2023

La Marató de Donants de Sang ha donat el seu tret de sortida aquest divendres, 13 de gener, amb l’objectiu de superar les 10.000 donacions en una setmana, després que les reserves de sang hagin disminuït en un 20% durant les festivitats nadalenques. Els donants podran dirigir-se, entre els dies 13 i 20 de gener, als principals hospitals catalans, així com a una seixantena de punts de donació ubicats a diferents zones del territori. Segons ha detallat el director assistencial del Banc de Sang i Teixits, Joan Ramon Grifols, a l’ACN, les reserves actuals cobreixen les necessitats durant 4 dies, i l’objectiu és que ho facin per a 8 dies. De moment, 4.500 persones han reservat cita, i s’espera poder omplir fins a 1.000 bosses de sang per dia.

La campanya ha engegat sota el lema ‘Donar sang sona bé’, amb un marcador situat en un espai de l’Eixample habilitat com a punt de donació. Aquí s’hi han trobat diferents representants de les entitats impulsores de la marató de donació de sang: la Federació de Donants de Sang de Catalunya, Creu Roja i el Banc de Sang. El president del Banc de Sang i Teixits, Andreu Mas-Colell, ha inaugurat la jornada fent una crida a nous donants, constatant que durant un any “normal” es produeixen unes 30.000 baixes de donants, que es veuen compensades per 30.000 altes de noves persones. “Durant la pandèmia vam tenir 20.000 altes, i per tant convé incorporar nous donants. Donar és molt fàcil i produeix una gran satisfacció, animeu-vos”, ha expressat.

Per la seva banda, el director assistencial del Banc de Sang i Teixits, Joan Ramon Grifols, ha explicat que les reserves de sang tendeixen a caure durant períodes festius o durant l’estiu. “L’objectiu de la marató és recuperar el 20% de pèrdues per poder fer front als mesos vinents”, ha assenyalat. Segons Grifols, l’activitat assistencial dels pròxims mesos serà “a ple rendiment” i les reserves actuals “són justes”. “No és alarmant, però venen una sèrie de setmanes en què hem de disposar de les donacions“, ha afirmat. Grifols també ha posat en valor la funció de la marató, tot i que ha admès que el Banc de Sang i Teixits necessita donacions diàries. “La marató va molt bé per cridar l’atenció i despertar vocacions, però ens interessa que la donació sigui cada dia de cada any”, ha conclòs.