Diumenge, 23 de gener de 2022 - Edició 1277
La República

Clatellot del Consell d’Europa a Espanya per l’ús anacrònic dels tribunals militars

Diu que són “un romanent del passat que ha de ser revisat i substituït”

Redacció 21/11/2019
Un grup de militars durant la desfilada del 12-O / Gobierno

El Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa inclou en el seu últim informe sobre la lluita anticorrupció a Espanya una denúncia pel tractament judicial que es dóna als membres de la Guàrdia Civil. Segons ha avançat ‘Confidencial Digital’, el text fa diverses mencions als anacrònics tribunals militars en el marc de la seva anàlisi sobre la situació de les Forces de Seguretat espanyoles.

Segons s’explica, els experts que han elaborat l’informe després d’una visita a Espanya el gener del 2019, van tenir coneixement que “a causa de la naturalesa militar de la Guàrdia Civil, les seves sancions disciplinàries són especialment severes”. “La utilització de tribunals militars per procediments disciplinaris i penals contra agents de la Guàrdia Civil realitzant funcions policials és un romanent del passat que ha de ser revisat i substituït”, diuen. Potser per tot això que envolta la Guàrdia Civil és que molts dels agents imiten després pràctiques autoritàries.

L’informe apunta també que “entre els anys 2007 i 2016, es van imposar 4.794 sancions per faltes greus i molt greus en la Guàrdia Civil” i recomana “revisar el règim disciplinari de la Policia i de la Guàrdia Civil, per tal de reforçar la seva transparència, objectivitat i proporcionalitat, entre altres coses i, especialment, per excloure la possibilitat que un superior jeràrquic decideixi unilateralment sobre qüestions disciplinàries”.