Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

Ciudadanos vol declarar “il·legal” l’1-O

El grup de Cs al Parlament ha registrat aquest dilluns una moció que demana a la Cambra declarar “il·legal” l’1-O i les declaracions d’independència del 10 i del 27 d’octubre […]

Redacció
Redacció 01/10/2018
Europa Press

El grup de Cs al Parlament ha registrat aquest dilluns una moció que demana a la Cambra declarar “il·legal” l’1-O i les declaracions d’independència del 10 i del 27 d’octubre per estar emparades en les lleis del referèndum i de transició democràtica suspeses pel Tribunal Constitucional (TC).

“Els dies 6 i 7 se setembre de 2017 van ser els dies més negres per a la democràcia a Catalunya dels últims quaranta anys”, comença el document al que ha tingut accés Europa Press i que relata com en el ple d’aquests dies no es va permetre consultar al Consell de Garanties Estatutàries sobre ambdues lleis.

El grup de Cs considera que en aquell ple es va dur a terme “un catàleg de veritables aberracions jurídico-polítiques que van recordar els moments més foscos de la història europea del segle XX”.

Per això, demana al Parlament que, votant un dels punts de la moció, expressi el seu “profund rebuig pel cop d’estat a la democràcia” i proclami que la llei i les sentències dels tribunals concerneixen a tots els ciutadans inclosos els representants polítics.

En l’aniversari de l’1-O, demana que el Parlament reconegui que “el suposat referèndum de l’1 d’octubre i els intents de declaració d’independència dels dies 10 i 27 de desembre” es van realitzar a l’empara de les lleis aprovades en aquest aquest ple i suspeses després pel TC.

“El suposat referèndum del dia 1 d’octubre i les declaracions d’independència derivades, així com tot intent de reconèixer o implantar els seus suposats resultats, són il·legals, antidemocràtics i manquen de valor algun en el nostre ordenament jurídic i de tota legitimitat democràtica”, conclouen.

A un altre apartat del document, exigeixen que la Cambra es comprometi a respectar les sentències dels tribunals i les normes democràtiques –concretament, la Constitució, l’Estatut, les lleis de desenvolupament estatutari i el Reglament del Parlament–.

A més, demana al Parlament “restaurar el seu lloc institucional i dignitat” com a màxim òrgan de representació dels catalans, ja que, segons sosté, li han retirat als grups les seves funcions obstruint el normal funcionament de la Cambra.

El dimarts hi ha un ple per abordar el dictamen dels lletrats sobre la suspensió de diputats i, a continuació, el Debat de Política General, però la moció es debatrà i es votarà en el següent ple que es convoqui.

Els fets de l’1-O

En l’efemèride de l’1-O, defineixen aquella jornada com una votació convocada “ignorant radicalment la legislació i la distribució de competències aplicables, per intentar donar una aparença de democràcia al que havia estat en veritat una decisió presa per uns pocs en un despatx en la penombra”.

Recorden que per poder gestionar-la el Govern va crear la Sindicatura Electoral de Catalunya nomenant a membres d’aquest òrgan que no van tenir “ni la decència ni el coratge per presentar-se davant la Cambra” i assenyalen que un d’ells va ser l’actual vicepresident del Parlament, Josep Costa.

“Van pregifurar, així, el caràcter fantasmagòric d’aquest organisme. Es va nomenar a uns cognoms sense rostre”, critiquen i també retreuen al Síndic de Greuges, Rafael Ribó, que no actués contra el que consideren un atemptat als drets dels diputats.