Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Cinc curiositats del Nadal

|

- Publicitat -

Arriba el Nadal, ens reunim amb la família i omplim les nostres panxes de menjar i felicitat. Ens retrobem amb els éssers estimats i tots volem gaudir del moment. Però per si en algun moment ombrívol us trobeu sense tema de conversa, us oferim cinc curiositats per desencallar qualsevol conversa.

Baixrelleu de Mitra i el Sol / Wikipedia
  1. La festa romana de Sol Invictus

L’emperador Aurelià va fer oficial el culte al Sol Invictus el 274 DC., la seva festa se celebrava entre el 22 i el 25 de desembre. La celebració retia culte al solstici d’hivern, moment en què els dies comencen a ser més llargs. Els sacerdots d’aquest culte, van rebre el títol de Pontífex, i pertanyien a l’elit senatorial. Amb Constantí el cristianisme va passar a ser la religió de l’Imperi i el dia del Sol Invicte es va passar a dir Nadal (dia del naixement) i es va instaurar que Jesús va néixer llavors. D’aquesta manera va ser com el 25 de desembre es va considerar el dia de Nadal que celebrem tots.

Publicitat
La institució del pessebre. Giotto. 1294 / Wikipedia
  1. La invenció del pessebre

El 1223 sant Francesc d’Assís va voler celebrar el Nadal d’una manera memorable, volia fer-lo el més real possible. Per aquest motiu va convidar un noble de Greccio, Umbria, a fer-ho en una cova de la seva propietat. El sant volia que la festa fos el més realista possible, així, va omplir la cova de palla, i dels animals que van acompanyar a Josep i Maria. Durant el dia s’hi va celebrar una missa. Tot i que no es considera el primer pessebre, sí que per la importància del sant, va servir per a establir la tradició.

El viatge a Egipte. Vittore Carpaccio. 1500 / Wikipedia
  1. Les histories de Jesús més enllà de la Bíblia

Les històries no oficials sobre Jesús de Natzaret, expliquen un messies bastant diferent del que ens imaginem. Els anomenats Evangelis Apòcrifs són un recull d’histoides, censurades per l’Església primitiva, sorgits entre el segle I i V dC, on s’explica la vida de Jesús des de diferents perspectives. Per exemple s’hi explica la fugida a Egipte de Jesús, moment de la seva infantesa on dona ordres a palmeres, canvia de color pedres i fa madurar el blat de cop. Els textos, no formen part del cànon cristià i no són tinguts en compte per la jerarquia eclesiàstica. Però ofereixen una versió molt curiosa de Jesús.

Mapa de la CIA de l’Illa de Nadal. 1976 / Wikipedia
  1. El descobriment de l’Illa de Nadal

L’illa de Christmas o de Nadal és una insula dependent d’Austràlia i que està situada a més de 2.300 quilòmetres al nord del territori de Perth. Va ser descoberta el 25 de desembre de 1643 pel capità William Mynors. Però va tardar més de 200 anys en ser explorada, concretament fins el 1857, per culpa de la seva horografia. L’illa estigué en mans britàniques fins a la Segona Guerra Mundial, moment en què els japonesos la conqueriren. El 1958 passà a ser territori australià. L’illa està habitada per 1500 persones, en la seva majoria d’ètnia xinesa. La seva importància va raure en l’extracció de fosfats no procedents del guano. Actualment és coneguda per servir com a centre de detenció d’immigrants.

Viscum album / Wikipedia
  1. El vesc, un remei contra la infertilitat

Tots regalem vesc durant el Nadal, però el ritual es remunta fins a l’època dels druides, els quals creien que tenia propietats màgiques. En primer lloc havia de ser trobat sobre un roure, d’aquesta manera era un missatge dels déus. Per agafar-lo es feia una gran cerimònia, en la qual el vesc es tallava amb una falç d’or, així com es sacrificaven bous blancs. Una vegada recollit la planta tenia la capacitat de curar la infertilitat dels animals i ser l’antídot de la majoria de verins.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut