Dimarts, 7 de febrer de 2023 - Edició 1657
La República

CCOO considera que el pla de feminització del cos de Bombers preveu mesures “insuficients” i “superficials”

El sindicat denuncia que no hi hagi una estructura orgànica que vetlli i garanteixi la igualtat i equitat del cos d’emergències

Redacció 22/12/2022
L’Ester i la Genciana, dues bomberes del parc de Maçanet de la Selva. Fotografia de David Borrat

El sindicat Comissions Obreres (CCOO) ha fet saber avui que les mesures presentades pel conseller Joan Ignasi Elena per dur a terme el pla de feminització del cos de Bombers són “insuficients” i “superficials”. Malgrat que CCOO està absolutament a favor de la necessitat de fer augmentar el percentatge de dones que formen part del cos, ha apuntat que cal que el pla sigui readaptat “tant a la realitat del cos com a la voluntat real d’incorporar bomberes“. Avui, només el 2,5% de la plantilla són dones, una “anomalia” que requereix accions “decidides i fermes” per revertir-ho.

Amb aquesta demanda, el sindicat vol fer arribar la seva preocupació pel fet que actualment, per exemple, no hi ha cap dona ocupant càrrecs rellevants. També ha subratllat que cal que la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS) creï una estructura orgànica que vetlli i garanteixi la igualtat i equitat del cos d’emergències. Per altra banda, ha denunciat l’actitud percebuda durant la negociació a la Comissió d’Igualtat. Segons ha dit, “ha pesat més el biaix masclista de l’administració que els anhels d’igualtat de la part social”.

CCOO ha posat èmfasi en les traves que suposen algunes proves d’accés al cos. En primer lloc, es queixen que en l’estudi d’adequació de les proves físiques es mantinguin proves com el press de banca sense tenir en compte cap de les propostes substitutives o adaptatòries que bomberes expertes en la matèria havien presentat. Consideren que aquest tipus de proves “castiguen de forma especial” a les dones, així com ho fan les proves d’ofici, introduïdes recentment i que tampoc s’han pogut modificar.

El sindicat també assenyala la incoherència que suposa que el passat mes de setembre arribessin 20.000 nous uniformes de bombers, sense que cap tingués talla adaptada a les bomberes. Continuant en la mateixa línia, critiquen que la majoria de parcs de bombers no compten amb lavabos i vestidors específics per a dones i, els pocs que han fet reformes, tenen espai per només dues o quatre bomberes en el millor dels casos.