Dijous, 2 de febrer de 2023 - Edició 1652
La República

Catalunya Nord: oposició a una línia d’alta tensió a la Vall de l’Aglí

L’objectiu de la concentració és denunciar l’impacte que preveuen que tindrà el projecte de línia d’alta tensió doble que està previst que es desplegui entre Baixàs i Sant Pau de Fenollet

Redacció 12/01/2023

Diverses organitzacions han fet una crida a manifestar-se aquest dissabte, 14 de gener, a les 10 del matí, davant de la seu del parc natural Corberes-Fenolleda, a Tuixà. L’objectiu de la concentració és denunciar l’impacte que preveuen que tindrà el projecte de línia d’alta tensió doble, que suportaria dues vegades 90.000 volts, que està previst que es desplegui entre Baixàs i Sant Pau de Fenollet.

Segons recull el diari L’Indépendant de Perpinyà, Dominique Bernard, portaveu del col·lectiu SOS l’Aglí, ha declarat que la finalitat de la concentració és “demanar al parc natural que sigui més exigent en relació a la preservació del seu entorn“. Una desena d’entitats secunden la protesta.

Les entitats  reclamen el soterrament total, aprofitant el pas d’infraestructures com carreteres i via del tren, de la línia prevista projectada per l’empresa RTE. El projecte actual preveu que el cablejat estigui disposat majoritàriament de forma aèria. Aquesta línia pretén substituir l’actual, de 63.000 volts que, segons assegura RTE, està gairebé saturada per l’excedent d’energia produïda pels aerogeneradors i les plaques solars de la zona.

També està previst que avui els representants de les entitats es reuneixin amb els responsables del parc natural per exposar-los els seus plantejaments.