Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Catalunya detecta cinc casos de mutilació genital femenina el 2021, un descens del 80% des del 2011

|

- Publicitat -

Demà diumenge és el dia mundial de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina, que han patit 200 milions de dones i nenes arreu del món segons dades de les Nacions Unides. Només a Europa en són 500.000 les afectades. A Catalunya els números van en descens passant de 114 a 9 casos en 10 anys i, en el 2021, es van detectar cinc famílies amb casos de mutilació genital femenina, un descens del 80% des del 2011, segons les dades que ha fet públiques el Govern.

La Generalitat ha constatat una disminució progressiva dels casos en la darrera dècada. Així, s’ha passat del pic de 36 casos registrat al 2011 i al 2013 a xifres significativament inferiors, com els 11 casos de 2019, els 8 de 2020 i els 5 de l’any passat. Pel que fa a les actuacions, en dos anys s’han format prop de cent professionals en prevenció i abordatge de l’ablació dels genitals femenins. Des del 2015, s’han fet 40 cirurgies reconstructives.

Publicitat

Pel que fa als casos detectats durant el 2021, corresponen a 5 famílies, una de les quals amb dues nenes en risc o víctimes de MGF. Es tracta doncs de 6 nenes, tres de les quals el Govern ha tingut coneixement a través dels serveis de salut, dos a través dels serveis socials i una mitjançant els Mossos d’Esquadra. En el moment de detectar els casos, en dues de les nenes ja s’havia realitzat la mutilació, però en la resta les actuacions van ser preventives.

També al 2021, els Serveis d’Intervenció Especialitzada –que ofereixen atenció a dones que pateixen violència masclista– van realitzar 13 atencions relacionades amb situacions de mutilació genital femenina, deu de les quals van ser al Gironès, dos al Vallès Oriental i una a Lleida.

El Govern ha destacat que aquest descens progressiu ha sigut fruit de la col·laboració entre administracions públiques i societat civil. A més, la situació de pandèmia ha facilitat la prolongació del treball de prevenció amb les famílies en possible risc de perpetuar la pràctica a les seves filles, a causa del tancament de fronteres i la dificultat o impossibilitat de fer viatges al país d’origen. “Aquest temps s’ha aprofitat per dur a terme una important tasca de sensibilització i formació a tot el territori de Catalunya”, afirma la Generalitat.

A més, s’ha proporcionat formació a unes 70 persones d’origen migrat i amb un ferm compromís per a l’erradicació de de les violències masclistes, que s’han implicat com a “agents de canvi” en les seves comunitats. També s’ha mantingut la feina de coordinació i atenció de casos en les 72 taules locals de prevenció.

Paral·lelament, durant l’any 2021, el Departament de Salut ha proporcionat formació a un total de 1.138 professionals d’àmbits diversos: infermeria, medicina familiar i comunitària, obstetrícia i ginecologia, pediatria, psicologia, fisioteràpia, treball social, treball ocupacional i cirurgia pediàtrica.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut