Dijous, 2 de desembre de 2021 - Edició 1225
La República

Capella defensa que els tribunals tenen “l’última paraula” sobre l’execució de les penes i el Govern no pot fer-hi res

La consellera confirma que la qualificació del tercer grau als presos polítics no s’ha fet per no barallar-se amb el Tribunal Suprem

Redacció
Redacció 16/01/2020
La consellera de Justícia, Ester Capella i l'exjutge Fernando Salinas, Premi Justícia 2019, entren a l'espai on s'ha celebrat l'acte de lliurement, el 16 de gener del 2020. (Horitzontal)

“No puc acceptar cap atac contra cap funcionari dels nostres Serveis Penitenciaris, deixem que facin la seva feina”, ha advertit

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha defensat que els tribunals tenen “l’última paraula” sobre l’execució de les penes i que “cap membre del Govern” ni “cap professional” pot fer-hi res. Durant la seva intervenció en el lliurament del Premi de Justícia al Palau de Pedralbes, Capella ha dit que no pot “acceptar cap atac contra cap funcionari” dels Serveis Penitenciaris i ha demanat deixar “que facin la seva feina” i tenir present que “de vegades, el camí recte no és el camí més curt”. L’exjutge Fernando Salinas Molina ha rebut el Premi Justícia 2019.

Segurament el tercer grau als presos polítics hagués comportat l’absència dels responsables de la justícia espanyola

A diferència de l’any passat, que no hi van anar, enguany entre els assistents hi havia el president del TSJC, Jesús Maria Barrientos; el president de l’Audiència de Barcelona, Antonio Recio; la jutgessa degana de Barcelona, Mercè Caso, i el Fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres.

“Els governs hem de fer política, i els tribunals han d’impartir justícia”, ha advertit la consellera, que ha fet una crida a “retornar la política als polítics”. Ha explicat que “és amb la voluntat política que en democràcia es construeixen acords i consensos” i per això ha demanat “posar la cultura del diàleg per davant de la cultura del litigi”.

El dia després que la Generalitat resolgués favorablement la proposta de permís de 48 hores per a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, Capella ha exposat que “les penes imposades pel Tribunal Suprem són d’entre 9 i 13 anys de presó, no cal qualificar-ne la duresa”. També ha criticat que “els tribunals han tingut i tenen un protagonisme que no els correspon, i que molts membres de la magistratura no haguessin volgut”, ha reblat. Ha dit que “davant un conflicte polític, la sentència del procés no ha resolt res sinó que ho ha empitjorat tot”.