Divendres, 3 de febrer de 2023 - Edició 1653
La República

Campo pressiona perquè no es posposi el 14-F i frivolitza amb els indults

El ministre de Justícia espanyol treu ferro a l’escàndol que representa que Patrimonio Nacional pagui els assistents de Juan Carlos I i diu que “la monarquia fa un esforç permanent per la transparència”

Agències 14/01/2021
El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, al Congrés.

L’entrevista de Gemma Nierga Juan Carlos Campo, ha donat uns quants titulars que fan fet ben palès el tarannà poc democràtic del ministre de Justícia espanyol. Primer de tot, en una intromissió que no pertocava sobre el 14-F, ha avisat que la llei electoral general no contempla que se suspenguin les eleccions, quan li han preguntat pel possible ajornament dels comicis a Catalunya, i ha demanat “molta cautela per la falta de previsió legal”. “Suspendre la democràcia pot comportar coses que no són bones per a la democràcia”, ha alertat el ministre en l’entrevista que han emès conjuntament Ràdio 4 i La 2, i ha citat la Comissió de Venècia, que parla de democràcia, estat de dret i drets fonamentals.

Ha assegurat que “si no hi ha cap més remei es podria fer, però és una cosa molt delicada”, creu que la resposta ha de ser proporcionada i cal que hi hagi governs operatius i amb el 100% de les capacitats, i ha apuntat que el dret sempre té capacitats d’impugnació. Ha dit que seria una mostra de normalitat que se celebrin i que “les circumstàncies no impedeixin la festa de la democràcia”.

Quan li han preguntat si els presos independentistes es podrien presentar a unes eleccions si són indultats i s’endarrereixen els comicis, Campo ha respost: “Sincerament, no crec que es puguin ajornar tant. És possible, però ho veig força difícil”. També ha dit que encara cal que el Tribunal Suprem es pronunciï i ha negat que l’alt tribunal estigui retardant la decisió.

Pel que fa a la denegació de l’extradició de l’exconseller Lluís Puig per la justícia belga, Campo ha mostrat “preocupació” i ha afirmat que a Espanya “es compleixen escrupolosament els drets fonamentals”. “S’està estudiant per qui correspon la possibilitat de presentar aquest recurs”, ha dit.

Sobre l’escàndol que representa que Patrimonio Nacional, que depèn del Ministeri de Presidència que dirigeix Carmen Calvo, pagui les nòmines i els viatges dels empleats de confiança del rei emèrit a l’estranger Campo ha manifestat que no cal esquinçar-se les vestidures: “tampoc tinc perquè sobresaltar-me per aquesta qüestió si establim que ha de tenir protecció”. El ministre de Justícia ha destacat que la monarquia fa un “esforç permanent per la transparència”.

Campo també ha defensat l’oposició del PSOE a la comissió d’investigació sobre les targetes opaques de la família reial al Congrés. Segons el ministre de Justícia, els socialistes han estat “tremendament coherents” perquè “mantenen el criteri que el parlament controla al govern però no a la institució de la corona”.