Dijous, 30 de març de 2023 - Edició 1708
La República

Barrientos avisa que els jutjats catalans es dirigeixen cap a un imminent “col·lapse”

El president del TSJC dona la benvinguda amb els “braços oberts” al centenar de nous jutges

Redacció 15/02/2023
Gairebé un centenar de nous jutges han jurat o promès el seu càrrec al TSJC. Data de publicació: dimecres 15 de febrer del 2023, 13:56 Localització: Barcelona Autor: Pol Solà

El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, ha criticat aquest dimecres durament el Ministeri de Justícia per no crear incentius econòmics perquè els jutges es quedin a treballar als jutjats catalans. En l’acte de jura o promesa de 92 nous jutges, el 15% de la plantilla de tot Catalunya, Barrientos ha dit que la tendència dels jutges d’altres parts de l’estat a marxar crearà a mitjà termini una situació de “col·lapse” a la justícia catalana i el seu “progressiu debilitament”. Per això, ha recordat que la Sala de Govern del TSJC i el Consell General del Poder Judicial han demanat reiteradament al ministeri que els jutges cobrin més a Catalunya.

“Se’ns podrà qualificar de catastrofistes, però és el nostre deure verbalitzar unes advertències que responen fidelment a l’eloqüent tendència dels últims anys, però sobretot a la cridanera passivitat dels responsables polítics que semblen complaguts amb aquest debilitament, ja que no mobilitzen ni un sol euro dels seus voluminosos pressupostos anuals per introduir els mecanismes incentivadors de l’exercici judicial a Catalunya, com insistentment hem reclamat”, ha etzibat.

En tot cas, Barrientos ha agraït la feina feta pels jutges suplents i substituts, i ha recordat que actualment 32 jutjats no tenen ni titular, ni suplent ni substitut. Per això, ha dit que rep amb els “braços oberts” els nous jutges, però preveu que l’any que ve hi hagi més de 100 vacants, seguint la progressió dels últims anys, ja que s’ha passat de les 53 vacants cobertes el 2018 a les gairebé 100 d’aquest 2023. Barrientos ha demanat als nous jutges que es quedin a Catalunya més enllà dels dos anys obligatoris.

Els ha recordat que a Catalunya han de respectar els drets lingüístics i seguir el codi civil propi. També els ha advertit de les deficiències en alguns edificis judicials, la nova oficina judicial en algunes localitats, els sistemes telemàtics de gestió i, circumstancialment, la vaga de lletrats de l’administració de justícia.

Barrientos ho ha dit durant l’acte de jura o promesa del càrrec dels 92 nous jutges destinats a Catalunya que s’ha fet al Palau de Justícia de Barcelona. 76 jutges són de la 71a promoció de la carrera judicial i 16 formen part de l’anomenat quart torn reservat per a juristes de reconegut prestigi i amb més de deu anys de trajectòria. Catalunya és la comunitat autònoma amb més proporció de nous jutges, el 43% dels 215. En concret, són 76 dels 171 nous jutges de la 71a promoció de la carrera judicial i 16 dels 44 de la 22a promoció del quart torn judicial.