Dijous, 2 de febrer de 2023 - Edició 1652
La República

Barcelona és escollida com a primera Capital Europea de la Democràcia 2023-2024

Hi competien 13 ciutats europees i la candidatura barcelonina ha resultat ser la meva votada

Redacció 18/01/2023
El cofundador de la Capital Europa de la Democràcia i soci de The Innovation in Politics Institute, Helfried Carl, amb el tinent d’alcaldia de Cultura, Jordi Martí, i el regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra Data de publicació: dimecres 18 de gener del 2023, 14:27 Localització: Barcelona Autor: Cedida per l'Ajuntament de Barcelona

La iniciativa de The Innovation in Politics Institute, que compta amb el suport del Consell d’Europa i de la Comissió Europa, ha anunciat que Barcelona ha estat escollida com a primera Capital Europea de la Democràcia 2023-2024. Ho ha anunciat el cofundador del projecte, Helfried Carl, en un acte a l’Ajuntament de Barcelona aquest dimecres.

Entre les 13 ciutats europees que competien per al primer lloc, la capital catalana ha resultat ser la més votada per un jurat format per ciutadans europeus i experts en diferents àmbits. Aquest reconeixement implica que Barcelona acollirà un programa d’esdeveniments i activitats “dirigides a l’enfortiment de la democràcia a Europa”. Es duran a terme des del setembre fins a l’agost de 2024.

L’alcaldessa Ada Colau ha traslladat a l’organització de la iniciativa “l’orgull” que Barcelona esdevingui la primera Capital Europea de la Democràcia. “En un context global on el discurs d’odi i l’autoritarisme estan creixent, les ciutats han de ser el lloc on treballar conjuntament amb la ciutadania per enfortir la democràcia“, ha expressat.

L’Ajuntament de Barcelona ha detallat que entre el 2 i el 15 de gener, més de 2.500 ciutadans dels estats membres del Consell d’Europa van valorar els projectes presentats per les ciutats que van quedar finalistes: Barcelona, Braga i Brussel·les. Segons la valoració feta pública aquest dimarts, Barcelona “va convèncer el jurat amb diferents projectes innovadors”, entre els quals es troba la plataforma de participació ciutadana Decidim, desenvolupada l’any 2016.

En un vídeo emès durant la trobada amb l’organització, Marija Pejcinovic Buric, secretària general del Consell d’Europa, ha destacat que els governs locals “sempre han estat l’autoritat més propera a les persones”, i que per això “són el lloc on les idees sobre participació democràtica han de créixer“. Per la seva banda, el vicepresident de la Comissió Europea Dubravka Suica ha subratllat l’emergència d’aquestes iniciatives “en aquests moments tan incerts per a la democràcia europea”.