Divendres, 4 de desembre de 2020 - Edició 862
La República

Barcelona aprova tornar a col·locar el llaç groc a l’Ajuntament i Colau rebutja fer-ho

La comissió de Presidència de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dimecres tornar a col·locar el llaç groc a la façana de l’Ajuntament. La proposició del grup Demòcrata ha tirat […]

Avatar
Agències 20/03/2019

La comissió de Presidència de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dimecres tornar a col·locar el llaç groc a la façana de l’Ajuntament. La proposició del grup Demòcrata ha tirat endavant amb els vots d’ERC, la CUP i el mateix grup Demòcrata, i l’abstenció de BComú. Els grups municipals de Ciudadanos, PPC i PSC han votat en contra de la iniciativa. Malgrat l’aprovació, el govern de l’alcaldessa Ada Colau ha rebutjat tornar a col·locar el llaç groc a l’Ajuntament. El tinent d’alcaldia de Drets de la Ciutadania, Jaume Asens, ha justificat la decisió perquè -tot i no estar d’acord amb l’opinió de la Junta Electoral- no vol entrar en una “guerra de símbols” en període electoral en considerar que “no és el més adequat”.

A banda de tornar a col·locar el llaç groc a la façana de l’Ajuntament i a les seus dels districtes, la proposició del grup Demòcrata també demanava condemnar “l’atac que l’Ajuntament de Barcelona va patir la matinada del dijous 14 de març quan un grup d’encaputxats va despenjar el llaç groc” i que el consistori presenti una denúncia contra els protagonistes d’aquesta acció.

ERC, Demòcrates i CUP defensen que es va posar “de manera democràtica”

El regidor del grup Demòcrata Jordi Martí ha condemnat la “injustificable violència” amb què un grup de persones va despenjar el llaç groc de la façana de l’Ajuntament. A més, ha subratllat que és un símbol que “reivindica la democràcia, la llibertat d’expressió i la llibertat” i que no és “ni partidista ni independentista”.

El portaveu d’ERC, Jordi Coronas, ha recordat que el llaç groc es va posar “de manera democràtica” a l’Ajuntament, després que dos terços dels regidors donessin suport a la iniciativa. Amb tot, ha denunciat que la Junta Electoral ha pres un “criteri arbitrari”. “Exerceix de Tribunal Suprem quan diu que és un símbol partidista perquè no ho és”, ha indicat Coronas.

La regidora de la CUP, Maria Rovira, ha dit que cal ser “contundents i posar en funcionament els serveis jurídics” contra les persones que van despenjar el llaç. Rovira també ha assegurat que “la neutralitat de les institucions no existeix en un marc de conflicte”.

Cs, PPC i PSC celebren la retirada del llaç

La regidora de Ciudadanos, Maria Magdalena Barceló, ha celebrat que el llaç groc ja no pengi de la façana del consistori i ha remarcat que es tracta d’un “símbol partidista i parcial”. “Tan difícil és apostar per la neutralitat ideològica?”, ha preguntat Barceló, que ha demanat que es “respecti la llei” i la decisió de la Junta Electoral.

La regidora del PSC, Carmen Andrés, ha insistit que s’ha de “respectar la legalitat i les decisions de la Junta Electoral sempre” i, per tant, ha celebrat la decisió del govern municipal de retirar el llaç groc de la façana perquè “és el que s’havia de fer”. Andrés també ha condemnat l'”acte incívic” del grup de persones que van intentar despenjar el llaç, però ha remarcat que no va ser “un atac”.

El regidor del PPC, Xavier Mulleras, ha celebrat que s’hagi retirat el llaç groc i que l’Ajuntament torni a “ser de tots”. Ha insistit que és un “símbol ideològic” i que és “il·legal” mantenir-lo. A més, Mulleras ha condemnat “qualsevol tipus de violència”, però ha demanat a la resta de grups municipals que també condemnin els “atacs” que van patir les seus de Cs i del PPC a Barcelona.

Relacionats