Dimecres, 29 de juny de 2022 - Edició 1434
La República

Banca Privada d’Andorra denuncia la intervenció de la policia patriòtica i reclama 141 MEUR a l’Estat espanyol

En cas que l’Audiencia Nacional ho dictamini, el contribuent haurà de pagar a l’entitat bancària la “relliscada policial”, que va intervenir el banc amb finalitats polítiques

Redacció 07/01/2022

Els germans Higini i Ramon Cierco, propietaris de Banca Privada d’Andorra (BPA), han denunciat a l’Estat espanyol a l’Audiencia Nacional, per les males praxis de la policia, que va intervenir l’entitat bancària andorrana.

En concret, en un contundent escrit de 149 pàgines han destacat que hi va haver un entramat policial que tenia l’objectiu de trobar indicis en comptes corrents dels líders independentistes catalans.

Per tant, que es va aniquilar l’entitat bancària per intervenir en comptes com els de la família Pujol i Ferrusola, actuant sense tenir-ne evidències que demostressin que l’entitat hagués actuat incorrectament. És a dir, que hi havia un conjunt de mecanismes molt més proporcionals i menys costosos pel client que es podrien haver aplicat anteriorment, sense necessitat de tancar l’entitat.

No obstant això, la intervenció va produir un greuge a BPA sense que hi hagués cap justificació legal, i per això reclamen 141.604.000 d’euros a l’Estat, amb motiu entre altres de la retirada de fons dels clients arran de la notícia i d’una fuga de clients.

Sis anys després que es produís la intervenció, cap investigació judicial ni administrativa n’han pogut determinar la causa, ja que en el moment que l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) va acordar intervenir Banco de Madrid, filial espanyola de BPA, l’entitat tenia una liquiditat i solvència superiors a la mínima exigida, així com que les investigacions han conclòs “sense declarar l’existència d’il·lícits per part dels administradors”.

Aquest fet evidencia que la policia patriòtica va actuar en contra del Procés amb Jorge Fernández Díaz al capdavant d’Interior. Que es va pressionar els directius de BPA per obtenir les dades dels comptes de líders independentistes. Posa també de manifest que l’entitat pública financera espanyola pot ser condemnada i que en aquest cas serà el contribuent qui haurà de pagar les relliscades i actuacions policials fora de llei.