Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

Ball de bastons per la crisi de las residències que confirma que Catalunya pateix un problema d’espoli fiscal

Els incompliments de la llei de la dependència per parts dels governs espanyols del PSOE i PP ha provocat que la Generalitat deixés de percebre més de 6.000 MEUR en els darrers anys

Redacció 07/07/2020
Pla general de l'hemicicle durant el ple del Parlament. 7 de juliol del 2020. (Horitzontal)

Després d’escoltar a tots els grups parlamentaris ha quedat demostrat que com autonomia difícilment millorarem la situació que provoca els incompliments milionaris de la llei de la dependència, governi el PSOE amb Podemos o el PP. Els incompliments ha deixat una situació de difícil solució a les residencies, a diferència del que succeeix al País Basc i Navarra

ERC emplaça l’oposició a no utilitzar la gestió de les residències com a “arma política”

El president del grup d’ERC al Parlament, Sergi Sabrià, ha emplaçat l’oposició a no utilitzar la gestió de les residències durant la pandèmia com una “arma política” per “desgastar” el Govern i aprofitar el context per “canviar el model”. Durant el debat del ple monogràfic sobre les residències, el republicà ha demanat als grups “sumar” i treballar per posar “al centre” les persones, les capacitats emocionals i els entorns familiars davant d’un problema que “interpel·la” tota la societat. Sabrià ha apostat per garantir que l’atenció a la gent gran estigui liderada per l’administració pública i que ningú faci “negocis” amb l’envelliment de les persones. Ha demanat així “enfortir” els serveis públics, bona gestió i retiment de comptes.

Roldán emplaça el Govern a “aprendre dels errors” en la gestió de les residències i li retreu haver prioritzat el procés

La portaveu de Cs al Parlament, Lorena Roldán, ha instat el Govern a “aprendre dels errors” de la gestió de les residències catalanes durant la pandèmia de covid-19 “ara que els rebrots ja són aquí”. Ho ha dit al ple monogràfic sobre residències que se celebra aquest dimarts al Parlament, en què ha celebrat que consellers com el de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, hagi “entonat el mea culpa”. No obstant això, ha criticat que el Govern també hagi emprat “velles cantilenes de donar les culpes als altres”.

El PSC acusa el Govern d’haver oblidat les residències de gent gran i retreu la “lluita contra l’executiu espanyol”

El diputat del PSC-Units Raúl Moreno ha criticat el Govern per haver actuat tard a les residències, per haver “aprofitat la pandèmia per la lluita personal contra el govern espanyol” i per “haver construït un mur d’accés al sistema de salut públic” per als residents d’aquests centres. En el ple monogràfic sobre residències, Moreno ha dit que l’executiu “hauria de demanar, com a mínim, perdó” i també buscar solucions. A més de denunciar la sensació “d’abandonament” dels professionals per part del Govern, el diputat també ha advertit que el sistema residencial “no servirà” i ha advocat per una reforma de les residències de gent gran, amb una integració eficaç dels àmbits socials i sanitaris.

JxCat admet que amb les residències s’ha fet “tard” i demana anticipar-se “ja” per equipar els centres amb més recursos

JxCat ha admès que amb les residències s’ha fet “tard”. El diputat Josep Maria Forné ha exposat que la gestió amb els centres de la gent gran el Govern ho podria haver fet millor, tot i que ha centrat el discurs en aprofitar l’experiència i “anticipar-se ja” per al futur. Durant el ple monogràfic sobre les residències d’aquest dimarts a la tarda, Forné ha demanat que s’equipin “ja” els centres amb més recursos, sobretot com a “prevenció” per si hi ha més rebrots. “Si cal hem de demanar disculpes”, ha afegit el diputat de JxCat, tot i que la responsabilitat de les residències és d’ERC. Forné ha insistit que els centres han tingut “escassedat” de material i que la gestió era “molt millorable”. “No ens pot tornar a agafar”, ha advertit.

La CUP reivindica el sistema públic de residències i adverteix que l’actual model és “fallit”

La CUP ha exigit un canvi de model en el gestió de residències públiques i ha advertit que l’actual és un model “fallit”. El diputat Vidal Aragonés ha advertit que les empreses privades prioritzen els beneficis i creu que només hi ha dos procediments per a fer-ho: “S’escanya als treballadors i s’empobreixen les condicions dels usuaris. No hi ha màgia”. Aragonés també ha instat el conseller d’Afers Socials i Família, Chakir El Homrani a aclarir “amb noms i cognoms” si algun responsable polític del govern espanyol “va fer perdre deu dies” en l’obtenció de material: “Aquesta manca de compres són vides humanes, i el poble necessita saber si hi ha algun responsable que ha provocat la pèrdua de vides humanes”, ha reblat.

Els comuns lamenten la “incapacitat” del Govern amb la gestió de les residències durant la pandèmia

La portaveu adjunta de CatECP, Marta Ribas, ha carregat aquest dimarts contra la “incapacitat” del Govern per gestionar les residències de gent gran durant la pandèmia de la covid-19. Durant el ple monogràfic sobre les residències, Ribas ha dit que la gestió ha estat “dolenta” malgrat admetre que no hi ha hagut mala voluntat. Els comuns han exigit que el Govern no torni a “repetir” la “incapacitat” per gestionar ara que es produeixen nous brots de coronavirus. Ribas ha apostat per replantejar “ja” el model de les residències i ha lamentat la manca de “capacitat” de l’executiu per preveure la situació que es va donar i oferir una “resposta ràpida”. Ha exigit que s’impulsi una llei de concertació per “desmercantilitzar” el sector.

 

El PPC qüestiona el traspàs de les residències entre conselleries: “Alguna cosa fallava i per això es va fer el canvi”

La diputada del PPC Esperanza García ha posat en dubte els arguments del Govern per justificar el traspàs de les competències en residències des del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies cap al de Salut. “Si tot funcionava tan bé, no seria necessari aquest canvi”, ha afirmat García durant el ple del Parlament d’aquest dimarts, centrat en la gestió de les residències duta a terme per la Generalitat durant la pandèmia de covid-19. Tot i que el conseller Chakir el Homrani ha assegurat que el traspàs buscava una presa de decisions “àgil i efectiva” i que els sanitaris “tinguessin un mar competencial clar per prendre decisions”, la diputada popular ha insistit que “hi havia alguna cosa que fallava i per això es va fer el canvi”.