Dimarts, 7 de febrer de 2023 - Edició 1657
La República

AutoEnganys, el col·lectiu d’artistes que troleja a la caverna mediàtica

El vers de William Shakespeare d’Enric IV: “si vivim, vivim per trepitjar els caps dels reis” ha estat objecte de polèmica gràcies al col·lectiu d’artistes AutoEnganyats. El dia 17 d’agost el col·lectiu anònim […]

Joan Vila i Boix 24/08/2018
AutoEnGanYS / Twitter

El vers de William Shakespeare d’Enric IV: “si vivim, vivim per trepitjar els caps dels reis” ha estat objecte de polèmica gràcies al col·lectiu d’artistes AutoEnganyats. El dia 17 d’agost el col·lectiu anònim va penjar un cartell amb un llaç groc en forma de soga i la frase citada en diferents marquesines de la plaça Urquinaona. Ahir, dijous, al matí l’Ajuntament de Barcelona via l’empresa Clear Channel els va retirar.

La notícia del cartell ha estat recollida per la caverna mediàtica espanyola i que, com no podia ser d’una altra manera, s’ha fet servir de carn de canó en la batalla política. Pablo Casado va manifestar en aquest sentit que cartells d’aquest estil no es veuen “ni a Corea del nord ni a Veneçuela”. D’aquesta manera, demanava a Sánchez que actués. Unes reaccions que no van produir-se quan un altre cartell va aparèixer l’octubre del 2017, aquella ocasió, però, imitant l’estètica de les campanyes d’Òmnium Cultural.

AutoEnGanYS, octubre 2017 / Twitter

La major part de les capçaleres han recollit la notícia, i el grup d’artistes ha aprofitat per fer-hi broma a través del seu Twitter. Aquests són els seus millors comentaris:

Què és Autoenganys?

El col·lectiu Autoenganys és un grup anònim d’artistes que utilitzen la ironia i l’humor per exercir la crítica social a través de l’art. Durant la campanya del referèndum ja van protagonitzar diferents accions, amb l’edició de cartells amb els lemes: “España està de moda per tú más”, “Canviar-ho tot perquè no canviï res”, “Statu quo”, “Catalans, un esforç més” o “La democràcia ens farà lliures LOL”. La seva obra, d’una gran qualitat estètica, ha sabut aprofitar molt bé la confluència entre l’art i la protesta, realitzant cartells que realment descol·loquen pel seu humor negre i, tanmateix, àcid. Els podeu trobar en els següents perfils de xarxes socials: Twitter i Facebook

Mostra de cartells del col·lectiu fets a la passada tardor:

AutoEnGanYS, tardor 2017 / Twitter

AutoEnGanYS / Twitter

AutoEnGanYS / Twitter