Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

ÀUDIO | Un agent de la Guàrdia Civil a Mallorca amenaça un motorista de multar-lo per no canviar al castellà

|

- Publicitat -

Plataforma per la Llengua ha publicat l’àudio d’una conversa entre un guàrdia civil i un motorista a Mallorca en què pot escoltar-se com l’agent intenta imposar el castellà i, fins i tot, arriba a amenaçar de multar-lo per haver-li “faltat al respecte” parlant-li en català.

Aquest nou cas de discriminació lingüística es remunta al 26 de juliol i va tenir lloc a la carretera d’Artà a Capdepera, on l’agent va aturar i multar el conductor per, suposadament, circular a una velocitat massa baixa. La conversa evidencia l’arrogància del policia, que en tot moment qüestiona l’oficialitat del català i li nega els drets lingüístics al motorista. El motorista, que és funcionari i sap perfectament que està en el seu dret, no recula i manté el català, tot explicant-li la situació de cooficialitat d’ambdues llengües.

Publicitat

“Le estoy pidiendo que me hable en castellano. Por educación”, insisteix el policia, que té la barra de convidar-lo a abandonar “su mallorquín, por deferencia y educación, cuando alguien le hable en castellano”. A més, l’amenaça a sancionar-lo emparant-se en la llei 4/2015 que protegeix els agents de les forces i els cossos de seguretat.

L’actitud de l’agent, contrària a la llei 

Plataforma per la Llengua recorda que l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears fixa el català, juntament amb el castellà, com a llengua oficial d’aquest territori i especifica que la catalana, a més de ser-hi oficial, n’és la llengua pròpia, un dels “elements identificadors de la nostra societat” i un dels “elements vertebradors de la nostra identitat”.

Per a l’ONG del català, per bé que l’Estatut bàsic de l’empleat públic no obliga individualment els funcionaris estatals a saber català, sí que imposa a l’administració el deure d’organitzar-se per tal que l’atenció en aquesta llengua estigui disponible. L’entitat recorda que, en qualsevol cas, cap treballador públic no té dret d’exigir a un ciutadà que no parli en una llengua oficial i considera propi d’una altra època l’amenaça de l’agent de sancionar el motorista per “faltar-li al respecte”, simplement per haver-li parlat en català.

Et pot interessar  Plataforma per la Llengua inicia converses amb grups del Congrés per recórrer la proposta educativa del País Valencià

Plataforma per la Llengua apunta que els fets són contraris a l’article 104.1 de la Constitució espanyola, que obliga els agents a protegir el lliure exercici dels drets i les llibertats dels ciutadans, i a la Llei Orgànica 2/1986, que especifica que els agents s’han d’adequar a l’ordenament jurídic i han d’evitar pràctiques discriminatòries. Segons el mateix règim disciplinari de la Guàrdia Civil (Llei Orgànica 12/2007), l’actitud d’aquest agent pot ser sancionable, atès que la discriminació i l’assetjament per, entre d’altres, raó de llengua, és una infracció molt greu. Per tot plegat, estudia emprendre accions legals per a perseguir l’actitud de l’agent i per a defensar els drets lingüístics del ciutadà.

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut