Dijous, 23 de març de 2023 - Edició 1701
La República

[Àudio] L’independentisme irromp a la Cambra de comerç denunciant les 14 vocalies “comprades per l’Ibex35”

A més de les escollides pels votants, s’hauran de designar 14 més per a les grans empreses, que donen més de 75.000 euros anuals a la institució

Marina Bou Cabero 09/05/2019
Mònica Roca, de 'Cambra: Eines de País'/ Catalunya Ràdio

Els candidats de la llista de l’ANC a les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona, ‘Cambra: Eines de País’, han guanyat per majoria absoluta, segons els resultats provisionals difosos per la conselleria d’Empresa i Coneixement i que s’haurien de confirmar el proper dilluns. La candidatura hauria estat la més votada, amb diferència, arribant a 32 dels 40 vocals en joc i -només un dia després dels comicis- ja irromp amb força per a denunciar que, a més de les vocalies escollides pels votants, s’hauran de designar 14 més per a les grans empreses, que donen més de 75.000 euros anuals a la Cambra. Es tracta de companyies com Abertis, Caixabank, el Banc Sabadell, Indra, Naturgy o Deloitte, entre d’altres.

“En cap cas semblava que una sola candidatura podria treure aquesta majoria absoluta, perquè de les 60 vocalies que té la Cambra només 40 se sotmeten democràticament a vot”, ha dit aquest matí Mònica Roca, portaveu de ‘Cambra: Eines de País’, a Catalunya Ràdio. “Són vots comprats, són l’Ibex35”, ha afegit per a explicar que “hi ha una subhasta (on segurament es posen d’acord, cosa que tampoc hauria de ser així)” on es reparteixen aquestes vocalies. “Si ens plantegéssim en qualsevol Parlament que un terç de la Cambra compra la seva cadira, ens escandalitzaríem. I, ara, amb l’excusa que d’alguna manera s’ha de finançar la cambra, 14 d’aquestes cadires estan comprades. És un dels punts que atacarem”, ha etzibat.

A mitjans de juny, es constituirà tot el ple de la Cambra de Comerç i s’escollirà la presidència i el comitè executiu. D’allà, en sortirà el nom del substitut de Miquel Valls, que feia 17 anys que presidia la institució. En aquest sentit, Roca ha assegurat que la seva no és una candidatura presidencialista: “Hem muntat un equip i qui sigui president és circumstancial. Escollirem entre tots qui millor ens pugui representar en cada moment”. Ha explicat, amb tot, que dos anys la presidirà un home i dos anys una dona. “L’empresariat català ha votat independència. La ciutadania organitzada pot fer moltes coses, volíem atacar una estructura d’Estat i per això estem aquí”, ha afegit.

Pel que fa a la participació, en unes eleccions insòlites amb cinc candidatures, Roca ha celebrat que hagi augmentat però també ha recordat que, arran de les eleccions del 2010 en que va ser escollit Valls, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va emetre una sentència demolidora on considerava provat que un 82% del vot emès per correu es va fer en dos dies des de tres úniques adreces de Barcelona, cosa que convertia en materialment impossible que “6.537 electors les recepcionessin personalment, introduïssin la papereta escollida en el sobre, i de manera individualitzada certifiquessin el vot a l’oficina de Correus”. “Tots aquests anys, s’ha governat amb 700 vots. Ara, dels 16.000 que hi ha hagut, hi ha 950 que ballen”, ha afegit Roca que -amb tot- ha assegurat que no fan perillar “en gran nombre” els 32 seients independentistes a la Cambra de comerç. “En tot cas, l’èxit segueix sent rotund”, ha conclòs per a assegurar que fins ara “la cambra no ha representat el teixit empresarial català, sinó l’Ibex35”. “Nosaltres venim a governar pel país i a representar a totes les empreses”, ha sentenciat, per a criticar la “desinformació que hi ha hagut fins ara” dins la institució i assegurar que “deixarem d’estar mirant a Madrid”.