Divendres, 12 d'agost de 2022 - Edició 1478
La República

Artur Mas aposta perquè JxCat incorpori el PDeCAT i la Crida

L’expresident considera que aquest projecte hauria d’estar en marxa entre setembre i octubre

Agències 28/07/2019
Artur Mas, expresident de la Generalitat / PDeCAT

L’expresident de la Generalitat, Artur Mas, aposta per convertir la marca JxCat en un partit polític que incorpori tant el PDeCAT com la Crida. Així ho ha assegurat en una entrevista a El Nacional, en què Mas considera que el projecte hauria de ser realitat entre setembre i octubre. Pel que fa a les prioritats del nou partit, Mas creu que s’hauria d’obrir un procés per triar el candidat o candidata a la presidència de la Generalitat i assegura que ni presos ni exiliats han de tornar a assumir el lideratge electoral perquè resulta “inviable”. L’expresident afegeix que la resposta a la sentència del Suprem no hauria de passar per la convocatòria d’unes noves eleccions.

En una entrevista a El Nacional, Artur Mas ha defensat la idea que la marca JxCat es converteixi en una organització política que inclogui la Crida i el PDeCat. Segons ha assegurat, Carles Puigdemont és qui ha de liderar aquest procés intern perquè ell mateix ha mostrat la seva intenció de fer-ho. “Ho entenc i ho respecto totalment”, ha afegit.

L’expresident considera que aquest procés s’hauria de fer passat l’estiu, entre setembre i octubre, i que JxCat sigui un partit polític “amb tots els ets i uts”. “Que funcionés com a tal, amb els seus òrgans de govern, les seves bases, marc ideològic…”, ha afegit. Entre les prioritats del nou partit, hi haurà la de triar el candidat a la presidència de la Generalitat.

Resposta a la sentència

Mas creu que la resposta a la sentència del Suprem pel judici de l’1-O ha de ser triple. D’una banda, des del punt de vista judicial, considera que cal organitzar el recorregut judicial posterior, ja que avisa que els tribunals europeus seran els que, en els propers anys, tindran l’última paraula. En segon lloc, la resposta ciutadana que està en mans de l’ANC, Òmnium i AMI, i en tercer, la resposta institucional. En aquest sentit, considera que el Parlament ha de ratificar el dret a l’autodeterminació. “No ens hem d’acovardir”, ha afegit. Convocar eleccions, segons Mas, seria la resposta “més fàcil, però no la més bona ni intel•ligent”.