Dilluns, 20 de març de 2023 - Edició 1698
La República

Aragonès celebra l’ordre de detenció contra Putin: “Els tirans han de pagar pels seus crims”

El president del Govern es reuneix amb la jutgessa María Servini, encarregada d’investigar els crims dels franquisme

Redacció 17/03/2023
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una atenció als mitjans des de Buenos Aires (Argentina) Data de publicació: divendres 17 de març del 2023, 15:26 Localització: Buenos Aires (Argentina) Autor: Laura Cortés

“Els tirans han de pagar pels seus crims”. Així ha celebrat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que el Tribunal Internacional de La Haia hagi emès una ordre de detenció contra el president rus, Vladimir Putin, per la deportació il·legal d’infants. El cap del Govern ha destacat que la justícia universal avanci, i ha afegit que espera que la detenció de Putin acabi “amb èxit”.

Ha afegit que tant de bo finalitzi la guerra a Ucraïna i se’n “depurin les responsabilitats”. Aragonès ha fet les declaracions a les portes del Palau de Justícia de Buenos Aires, on minuts després s’ha reunit amb la jutgessa María Servini, destacada per perseguir els crims de lesa humanitat arreu del món, especialment els del franquisme.

Les declaracions d’aquest divendres a la tarda (hora catalana) i la reunió amb Servini han encetat l’agenda d’Aragonès de la tarda argentina. En marxar del Palau de Justícia, encapçalarà l’acte d’inauguració de la nova delegació de la Generalitat a l’Amèrica Llatina.

L’acte comptarà amb els parlaments de la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, i del delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya al Con Sud, Josep Vives. El cap de l’Executiu s’encarregarà de cloure l’acte.

El Tribunal Internacional de La Haia ha emès aquest divendres una ordre de detenció contra Putin, a qui acusa de la deportació il·legal de nens i nenes des d’àrees ocupades d’Ucraïna cap a Rússia. En un comunicat, la cort penal detalla que les accions -considerats crims de guerra- s’haurien produït des del 24 de febrer de 2022, coincidint amb l’inici de la guerra d’Ucraïna.

“Hi ha motius suficients per creure que Putin té responsabilitat penal pels delictes; primer per haver comès els actes directament, i segon per la seva falta de control sobre subordinats civils i militars que van cometre els actes o els van permetre”, apunta el tribunal.