Dimecres, 3 de març de 2021 - Edició 950
La República

Antena3 no podrà celebrar el seu debat per a blanquejar la ultradreta de Vox

La Junta Electoral Central (JEC) ha decidit no permetre el debat que Antena3 havia programat pel 23 d’abril entre Pedro Sánchez (PSOE), Pablo Casado (PP), Pablo Iglesias (Podem), Albert Rivera […]

Avatar
Agències 16/04/2019
Santiago Abascal, fundador de Vox / Flickr

La Junta Electoral Central (JEC) ha decidit no permetre el debat que Antena3 havia programat pel 23 d’abril entre Pedro Sánchez (PSOE), Pablo Casado (PP), Pablo Iglesias (Podem), Albert Rivera (Cs) i Santiago Abascal (Vox), segons avança ‘El Mundo’. La cita ha generat polèmica perquè inclou els ultradretans de Vox, sense representació parlamentària.

La impugnació del debat davant la JEC la van fer Junts per Catalunya, PNB i Coalició Canària, adduint que Vox no compleix tots els requisits que marca la llei electoral. La JEC els dona la raó i decideix suspendre’l, alhora que planteja a la cadena privada que ofereixi una alternativa.

La normativa electoral també afecta les televisions privades

Els tres partits que han recorregut el debat davant la JEC recorden que la normativa electoral estableix també condicions per a les televisions privades, que passen per respectar els principis de proporcionalitat i neutralitat informativa en espais d’aquest tipus.

Un altre principi que les televisions privades estan obligades a respectar és el de la proporcionalitat, que s’ha d’atendre a partir dels resultats obtinguts per cada formació política en les darreres eleccions equivalents. Aquest és el precepte que, a parer dels recurrents, i ara també de la JEC, no compleix Vox, atès que fins a les eleccions andaluses, no havia tingut representació a les institucions estatals.

La norma estableix que les televisions privades poden informar sobre candidatures sense representació, però subratlla que no podran rebre una cobertura major que les formacions que sí van obtenir representació en les darreres eleccions equivalents. En aquest sentit, els recurrents subratllen que “la formació d’extrema dreta a la qual es pretén donar cabuda al debat electoral” no reuneix “ni tan sols” la condició de grup polític significatiu de conformitat amb el que estipula la normativa, perquè no té representació a l’àmbit territorial de cobertura d’Antena 3, això és, a tot l’Estat.

Per tot plegat, els recurrents demanaven a la JEC que requerís a la cadena abstenir-se d’emetre el debat, i que si en vol fer un entre les forces més representatives –preveient que a última hora Antena3 pogués prescindir de Vox- en faci d’altres o proporcioni informació compensatòria “suficient” sobre la resta de candidatures amb representació parlamentària.

ERC demana que Junqueras pugui participar si hi ha un nou debat 

Esquerra Republicana ha demanat a la Junta Electoral Central que el seu candidat pel 28-A, Oriol Junqueras, pugui participar al debat que plantegi Antena3 després de la decisió de la JEC de no permetre celebrar-lo amb VOX.

AMPLIACIÓ.- Atresmedia readapta el debat del dia 23 i el farà sense Vox

Atresmedia ha decidit aquest dimarts readaptar el debat electoral del dia 23 i celebrar-lo sense Vox, després que la Junta Electoral Central (JEC) li hagi prohibit introduir-hi la formació de Santiago Abascal per manca de proporcionalitat respecte a altres formacions que sí que tenen representació parlamentària. El grup planteja d’aquesta manera un debat a quatre on hi participarien –si mantenen el seu compromís inicial- els candidats del PSOE, PP, Cs i Podem, Pedro Sánchez, Pablo Casado, Albert Rivera i Pablo Iglesias. El grup també ha anunciat que presentarà un recurs al Tribunal Suprem contra la decisió de la JEC.