Dijous, 13 de maig de 2021 - Edició 1022
La República

Andorra obre el comerç en línia intern i activitats que “facilitin la vida” confinada

El titular de Salut creu que seran menys del 20% els andorrans que hauran passat la malaltia

Avatar
Agències 19/04/2020
L'Avinguda Meritxell d'Andorra La Vella, buida

Els comerços i activitats que “facilitin la vida en confinament”, així com el comerç en línia intern, reobriran aquest dilluns a Andorra, tal com han anunciat el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo. Els dos mandataris han comparegut per exposar el “pla de represa de l’activitat”, que queda subjecte a l’evolució de l’epidèmia de la Covid-19 i que permetrà la reobertura progressiva de les activitats.

Aquest pla preveu tres fases inicials, que es distanciaran 15 dies cadascuna per poder avaluar l’impacte de cada fase en l’evolució de l’epidèmia i que se succeiran depenent d’aquesta resposta sanitària i amb el “vist-i-plau de les autoritats sanitàries”, ha assenyalat Espot. En la primera fase, que s’iniciarà el dilluns, es permeten les activitats de confecció tèxtil, l’agricultura i jardineria de casa, el comerç de parament per a la llar, informàtica i bricolatge, entre d’altres, a més dels serveis immobiliaris vinculats als lloguers.

SERVEI DE GUARDERIA
A més, també es permetrà el comerç online i seran els comerços els que lliurin a domicili els productes; en total tornaran al treball en aquesta primera fase 948 treballadors de 596 negocis.

Per ajudar a aquells progenitors que hagin de tornar al treball s’engega un servei de guarderia.

En la segona fase reprendran l’activitat les empreses del sector de la construcció i associats, i en la tercera es permetrà l’obertura d’algunes activitats de serveis i oci.

“DIFÍCIL” QUE SUPERI EL 20%
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, veu “difícil” que el percentatge de població immunitzada enfront de la Covid-19 superi el 20%, segons ha explicat durant la seva compareixença per fer balanç de la situació d’emergència sanitària.

Martínez Benazet ha explicat que el que es considera “desitjable” és que hagin desenvolupat anticossos un 60% de la població i que les dades que s’obtinguin en el cribatge poblacional fonamentaran les properes decisions en relació amb el confinament.

Les proves ràpides es començaran a fer la setmana que ve i es demana a la població andorrana que demani cita per fer-se la prova en un dels Stop Labs amb el cotxe o els punts que s’estableixin per als vianants.

També determinaran les decisions futures l’anàlisi de la mobilitat dels andorrans aquests dies en què es permet sortir una hora per passejar o practicar esport sense risc associat i com repercuteixi a l’evolució de l’epidèmia al país.

El ministre de Salut ha informat que el total d’afectats pel Covid-19 arriba a 696, que són 14 casos més que el dijous, també han augmentat en 14 els guarits, que sumen 191 casos; s’han registrat dues defuncions des del dijous i ja són 35 les morts pel coronavirus.