Divendres, 1 de juliol de 2022 - Edició 1436
La República

Alsina diu que el ‘Catalangate’ és “la punta de l’iceberg” després de reunir-se al Canadà amb el director de CitizenLab

Sorprèn que la gravetat dels fets no comporti un veritable crisi del govern català amb l’espanyol

Redacció 24/05/2022

Organitzar uns JJOO amb els que t’espien o incompleixen la taula de negociació no té cap sentit

 

Victòria Alsina s’ha mostrat convençuda que el ‘Catalangate’ és “només la punta de l’iceberg” després d’haver-se reunit aquest dimarts amb el director de CitizenLab, Ronald Deibert. La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert ha exigit al govern espanyol que depuri responsabilitats “polítiques”. Alsina ha explicat aquest dimarts a Deibert les accions del Govern per denunciar el ‘Catalangate’, en una reunió que ha durat 40 minuts i que ha suposat la primera cita de l’agenda de la consellera en el viatge oficial que fa aquesta setmana al Canadà. CitizenLab és el centre de recerca adscrit a la Universitat de Toronto que va destapar l’escàndol d’espionatge massiu a l’independentisme a través del programa israelià Pegasus.

 

Fluixa resposta davant la gravetat dels fets per part del govern català

Durant la reunió Deibert també ha donat detalls a Alsina sobre la investigació d’un laboratori dedicat a qüestions relacionades amb la política estratègica d’alt nivell, les tecnologies de la informació i la comunicació, els drets humans i la seguretat.

 

Alsina ha explicat que l’objectiu de la reunió ha estat conèixer com el ‘Catalangate’ “connecta amb la conversa global” que té CitizenLab, totes les investigacions d’aquest tipus que duu a terme la institució canadenca.

 

El Comitè Mixt Quebec-Catalunya aprova el pla de treball 2022-2024

 

La visita de la consellera Alsina al Quebec s’emmarca en el 25è aniversari de l’acord de cooperació bilateral entre Catalunya i la regió canadenca i, en aquest sentit, aquest dimarts també s’ha formalitzat un nou pla de treball conjunt per al període 2022-2024, que renova la cooperació entre els dos països.

 

El secretari d’Acció Exterior del Govern, Gerard Figueras, i la directora d’Europa i Institucions Europees del Govern quebequès, Marie-Josée Audet, han encapçalat la desena reunió del Comitè Mixt Quebec-Catalunya al Ministeri de Relacions Internacionals i de la Francofonia quebequès.

 

En la reunió del Comitè, que és l’òrgan que coordina les relacions entre els dos territoris, s’ha acordat que els àmbits prioritaris per als propers dos anys seran el desenvolupament econòmic, la recerca i la innovació, la cultura, l’educació i la formació.

 

A més, els dos governs han expressat la voluntat de cooperar en matèria de canvi climàtic i biodiversitat i exploraran vies de col·laboració en els camps de les tecnologies digitals i la intel·ligència artificial, les ciències de la vida o els afers marítims.

 

L’agenda d’Alsina al Quebec també inclou reunions amb el ministre de la Ciberseguretat del Quebec, Éric Caire, i la ministra de Relacions Internacionals i de la Francofonia, Nadine Girault.

 

Aquest dimarts també tenia previstes reunions amb representants de la comunitat catalana, amb periodistes, acadèmics, diputats, activistes i empresaris quebequesos. A més preveia visitar el mural de l’escultor català establert al Quebec Jordi Bonet (1932-1979) al Grand Théatre del Quebec, on està programat un homenatge amb la participació dels seus familiars.

 

Demà dimecres la consellera participarà en una sessió de l’Assemblea Nacional del Quebec, on serà rebuda pel president de la cambra quebequesa, François Paradis. Alsina serà tota la setmana de visita al Quebec.