Dimecres, 5 d'octubre de 2022 - Edició 1532
La República

Alsina alerta d’un impacte “difícil de calcular” de la resolució del Parlament que parla d’apartheid a Israel

La titular d’Acció Exterior afirma que el text “no ajuda” a resoldre el conflicte i espatlla les relacions amb el país

Agències 17/06/2022

Victòria Alsina ha alertat aquest divendres des del Senegal, on es troba de viatge oficial, que la resolució del Parlament aprovada ahir que parla d’apartheid a Israel té un impacte “difícil de calcular” tal com demostra, al seu parer, la reacció que ha tingut l’ambaixadora del país a Espanya, Rodica Radian-Gordon. La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert ha anunciat que va parlar ahir amb ella després de l’aprovació del text a la cambra catalana. Un text que, al seu parer, “no ajuda” a resoldre el conflicte entre Israel i Palestina i “només serveix” per “espatllar” les “bones relacions” entre el país de l’Orient Mitjà i Catalunya. Alsina ha considerat que la resolució “tampoc serveix” per ajudar el poble palestí.

 

El Parlament va reconèixer ahir públicament que el sistema que aplica Israel als “Territoris Ocupats” és contrari al dret internacional i equival al crim d’apartheid. La proposta la van presentar els grups parlamentaris d’ERC, la CUP i ECP a la Comissió d’Acció Exterior, Transparència i Cooperació (CAETC) i es va aprovar amb el vot a favor del PSC-Units, el vot en contra de JxCat i les abstencions de Vox i Cs.

 

El text també condemna la vulneració de drets humans i totes les pràctiques equivalents a l’apartheid contra la població palestina, punt que va obtenir el vot a favor dels grups que presentaven la proposta, PSC i Junts, i l’abstenció de Vox i Cs.

 

L’ambaixadora israeliana a Espanya, Rodica Radian-Gordon, ha condemnat avui “enèrgicament” la resolució, que ha qualificat de “vergonya”. L’ambaixadora creu que la resolució és “fruit de l’obsessió antiisraeliana dels qui l’han promogut i aprovat”.