Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 17 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 17 de abril del 2024

Alcarràs busca suports per restaurar la casa de Macià

|

- Publicitat -

L’Ajuntament d’Alcarràs, al Segrià, reclama el suport d’administracions públiques i entitats privades per recuperar la memòria de l’expresident de la Generalitat, Francesc Macià, al municipi mitjançant la “dignificació” de la Casa de Vallmanya, a la qual estiuejava Macià i s’haurien celebrat importants reunions polítiques durant els anys de la Segona República Espanyola. Amb aquest objectiu, l’alcalde Jordi Janés ha enviat aquesta setmana cartes adreçades al vicepresident de la Generalitat amb funcions de president, Pere Aragonès; al president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; al president de la Fundació Josep Irla, Joan Manuel Tresserras, i al ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes.

En les cartes, l’alcalde d’Alcarràs demana “implicació i recursos suficients” per permetre la recuperació d’un immoble el qual, tot i la seva condició de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) i el seu innegable valor històric, pateix “una molt acusada degradació que posa en qüestió fins i tot el seu futur a curt i mitjà termini”. Janés ha indicat que el sostre de la casa principal ha caigut i els espais que, en origen, s’havien reservat per a quadres dels animals es troben completament enrunats. Per això, considera que “cal actuar aviat”.

Publicitat

El consistori ha quantificat en 1,5 milions d’euros el cost per garantir el futur de la Casa de Vallmanya. L’alcalde n’ha destacat el seu “valor històric per la seva significació política i pel seu caràcter singular”, donat que “és testimoni d’unes formes de vida i explotació del territori de les quals queden molt poques evidències” a la zona de Lleida.

Tenint en compte que a Alcarràs hi ha altres actuacions pendents en l’àmbit patrimonial que també requereix que s’hi actuï amb urgència i sense la garantia que altres administracions s’implicaran en la rehabilitació de la Casa de Vallmanya, al juny del 2019, l’Ajuntament “va haver de renunciar a l’adquisició de l’immoble, que és part del patrimoni i la història de tots els catalans” i “ha hagut d’ajornar la seva voluntat de mantenir-la accessible a tots els veïns” mitjançant una museïtzació que “dignificaria la memòria de l’expresident Macià i convertiria Alcarràs en destí pels turistes interessats en la història de Catalunya”, ha dit Janés.

Et pot interessar  La compra de Cal Macià-Casa Vallmanya per part del Govern, Diputació i Ajuntament d'Alcarràs està congelada des de fa tres mesos
Publicitat

Opinió

Minut a Minut