Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Alcanar torna a demanar transparència al govern espanyol i una comissió d’investigació dels atemptats del 17-A

Aquest divendres es compleix el segon aniversari de l’explosió al xalet ocupat per la cèl·lula terrorista

Avatar
Agències 16/08/2019
Pla obert de la casa del costat del xalet que va patir l'explosió a Alcanar

L’Ajuntament d’Alcanar exigeix transparència al govern espanyol i la creació d’una comissió d’investigació dels atemptats del 17-A. El govern municipal ho ha tornat a demanar a través d’un comunicat aquest divendres, just el dia que fa dos anys de l’explosió del xalet ocupat per la cèl·lula terrorista a la urbanització Montecarlo d’Alcanar Platja. L’Ajuntament s’ha mostrat preocupat per les revelacions periodístiques efectuades pel diari digital ‘Público’, segons les quals el CNI havia fet un seguiment i escoltava les converses dels terroristes fins a cinc dies abans de l’atac o que el cervell de la trama, l’imam de Ripoll, Abdelbaki es-Satty, era confident dels serveis secrets espanyols.

El consistori ha demanat la màxima transparència i una investigació en profunditat dels atemptats a la Rambla de Barcelona i a Cambrils de l’agost del 2017 i de l’explosió prèvia que va tenir lloc al xalet d’Alcanar Platja. “Reclamem al govern de l’Estat que faciliti la informació sobre aquests atemptats i que aclareixi si són certes les informacions del diari ‘Público’”, recull el comunicat. Alhora, l’Ajuntament d’Alcanar considera “el silenci” del govern espanyol “una manca de respecte vers la ciutadania i, especialment, vers les víctimes”. Per això, ha reclamat la creació d’una comissió d’investigació que permeti “aclarir els fets i depurar responsabilitats, si s’escau, per tal que els ciutadans i ciutadanes d’Alcanar puguin tenir tota la informació sobre allò que va succeir aquell fatídic mes d’agost”.

A més, la corporació canareva ha recordat que, a hores d’ara, nou persones que van viure l’explosió d’Alcanar Platja han estat reconegudes com a víctimes per la Dirección General de Apoyo a Víctimas del Terrorismo del Ministeri de l’Interior. No obstant, ha afegit l’Ajuntament, el Ministeri Fiscal ha desvinculat l’explosió d’Alcanar dels atemptats de Barcelona i Cambrils de l’agost del 2017. “No sabem en quina situació deixa a les 29 persones incloses dintre de l’auto de processament del jutge de l’Audiència Nacional el fet que el Ministeri Fiscal no consideri les explosions d’Alcanar com a atacs terroristes”, han alertat des del govern local.

D’altra banda, l’Ajuntament ha expressat que al municipi encara tenen el cor “compungit” pels atemptats de Barcelona i Cambrils, “que es van preparar en les terres tranquil·les del nostre poble”. La corporació també ha tingut un record per a les víctimes, i per a la solidaritat, la implicació i l’esforç que van mostrar els veïns per gestionar la situació de la millor manera possible.

L’Ajuntament de Cambrils es compromet a preservar la memòria un cop “superat” l’atemptat del 18-A a la ciutat

D’altra banda, l’Ajuntament de Cambrils ha fet públic aquest divendres un manifest per agrair les mostres de suport que segueix rebent dos anys després de l’atemptat al passeig marítim, per recordar les víctimes i per reiterar el seu compromís per preservar la memòria i “seguir treballant com a societat perquè no es torni a repetir un episodi com aquest”. El consistori municipal valora molt positivament la capacitat de Cambrils per recuperar la normalitat i combatre “aquells que volen que visquem amb por”. “La ciutat ha pogut superar els fets ocorreguts la matinada del 18 d’agost del 2017 però sempre mantindrà viu el record a les víctimes”, assenyala. El president de la Generalitat, Quim Torra, farà una ofrena floral diumenge a la tarda al Memorial per la Pau inaugurat l’any passat al passeig marítim.

El manifest de l’Ajuntament crida a mirar cap al futur i per això diu que treballen no només des de l’àmbit policial, sinó també “creant nous espais de convivència, d’inclusió i de cohesió amb diversos projectes de dinamització comunitària, plans d’inclusió i programes educatius a les escoles”. “Creiem i treballem per uns valors, actituds i comportaments que reflecteixin el respecte a la vida, a l’ésser humà i a la seva dignitat i que posin en primer pla els drets humans, el rebuig a la violència en totes les seves formes i l’adhesió als principis de llibertat, justícia, solidaritat i tolerància, així com la comprensió entre els pobles, els col·lectius i les persones”, afegeix el comunicat.

La corporació municipal recorda que amb l’objectiu de mantenir viva la memòria dels fets per sempre, el 18 d’agost del 2018, coincidint amb el primer aniversari de l’atemptat, es va inaugurar un mosaic al passeig Marítim de Cambrils en homenatge a les víctimes i en defensa de la pau. A més, l’Ajuntament de Cambrils va publicar en un web els 115 documents recuperats de l’espai de dol que, d’una manera espontània, la ciutadania va crear durant els dies posteriors al doble atemptat terrorista de Barcelona i Cambrils. Aquest espai també recull els missatges dels llibres de condol que es van obrir a la sala de plens de l’Ajuntament i a la web municipal després de l’atemptat, fotografies de les diferents autoritats públiques que van visitar el municipi per manifestar el seu suport i condol, així com de la resposta ciutadana al carrer, de solidaritat cap a les víctimes i les seves famílies i de rebuig a la violència.

L’Ajuntament està personat com a acusació particular en la causa dels atemptats de Cambrils, que es va saldar amb una dona morta, mitja dotzena ferits i cinc terroristes abatuts. D’aquesta manera, en la condició de perjudicat, el consistori podrà exercir les accions penals i civils que li corresponen contra els detinguts pels atacs terroristes, exigir responsabilitats, donar suport a les víctimes i als familiars, i conservar la memòria dels fets “de la manera més fidedigna possible”.