Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

Alcaldes que passen dels productors de proximitat

En diversos pobles i localitats, les autoritats locals estan decidint, sense cap motiu real, de manera il·legal i només per motius de comoditat, prohibir els mercats de productes de proximitat.

L'Ull de Déu 19/03/2020
Imatge d'un pagès tarragoní amb parada de fruita i verdura ecològica al mercat de Valls. Imatge publicada el 19 de març del 2020. (Horitzontal)

Ho fan i a sobre se’n vanten com l’Ajuntament de Pineda, que diu aquesta gran barbaritat: “L’Ajuntament de Pineda ha valorat que, no havent-hi problemes d’abastament en els comerços del poble i tot i que estaven previstes totes les mesures de seguretat, s’anul·len els mercats d’alimentació de Pineda”. És un oblit i menysteniment als nostres pagesos i ramaders, un cop baix als productes del camp i una patacada al món rural.

El degoteig d’ajuntaments que han decidit enviar els seus ciutadans a supermercats i a llocs tancats és la mostra d’inconsistència i de paraules buides de bona part de la classe política malgrat que, segons va establir el govern de Catalunya i el Departament d’Agricultura, els mercats de proximitat són legals d’acord amb el decret d’alarma.

Toca que aquests alcaldes, com els de Valls, Pineda, Vilafranca i molts altres, es disculpin i obrin els mercats de proximitat dels seus pobles. No podem seguir castigant els pagesos i ramaders de proximitat. No té cap sentit enviar la gent a locals tancats a comprar productes que molts vénen de milers de quilòmetres.

I el dia que s’acabin aquests productes forans? A veure si resultarà que aleshores ja no trobarem aquests productes de qualitat!. Cal cuidar els pagesos, els pescadors i els ramaders no sigui que un dia es cansin i ens enviïn a tots a pasturar. Segur que no ho faran, però cal que rectifiqueu, polítics locals, i en lloc de fer proclames buides sortiu a comprar i a permetre els productes de proximitat. Sense el món rural hi perdrem molt.

Una cosa més, segur que el dia que s’acabi la pandèmia del coronavirus, el primer que voldrem fer és sortir del confinament i anar al camp, a la muntanya i a veure la flora, la fauna i els camps. I tot això, sense els nostres pagesos, ramaders, pescadors i productors de proximitats, no ho podrem fer si segueix aquest confinament del nostre món rural.