Edició 2188

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 22 de juliol del 2024
Edició 2188

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 22 de juliol del 2024

Albert Boadella: “El moviment independentista és una secta de dos milions de persones”

Societat Civil Catalana promou una obra de teatre contra els nacionalismes

|

- Publicitat -

Albert Boadella torna als escenaris catalans amb l’obra Looking for Europe de l’escriptor francès Bernard-Henri Lévy que farà parada a Barcelona el 25 de març al Teatre Coliseum. Boadella ha dit aquest dimarts a la presentació de l’obra que torna després de 15 anys sense assistir a cap acte públic a Catalunya perquè el “règim nacionalista”, el que el va “obligar a anar-se’n”, “ha fracassat”. L’actor interpretarà un nacionalista català dins l’obra que protagonitza Lévy, que adapta el seu monòleg sobre els populismes i nacionalismes europeus a la situació de Catalunya. “No hi havia arguments per posar-me a la pell d’un nacionalista”, ha dit Boadella després de titllar el moviment independentista d'”una secta de 2 milions de persones”. Societat Civil Catalana promociona l’obra a tot l’Estat.

Publicitat

“Han canviat coses aquests anys en els que no he estat present. Em van presentar com un traïdor a mi i a la meva companyia i induint un boicot al nostre treball”, ha dit Boadella acompanyat del filòsof Bernard-Henri Lévy i del president de Societat Civil Catalana, Josep Ramon Bosch. En un context en el que “el règim continua tenint poder institucional però està acorralat i sense sortida”, Boadella ha decidit acceptar l’oferiment de l’escriptor francès per col·laborar en una obra que consisteix en un monòleg interior d’un intel·lectual quan ha d’escriure un discurs sobre Europa.

S’emmarca dins d’un hotel de Sarajevo, que Boadella acaba comprant, “com és lògic”, perquè és català. El seu paper reflecteix “com de pesats són els nacionalistes”, una pesadesa que “ratlla el delicte”, ja que es produeix “des de fa 120 anys”.

L’obra passarà pel Teatre Olympia de València el 20 de març, pel Teatre Coliseum de Barcelona el 25 de març i pel Teatre Apolo de Madrid el 26 de març, en una gira europea que el portarà a ciutats com París, Kíev o Venècia.

“L’onada nacionalista, racista, xenòfoba i antisemita” en la qual es troba immers el continent copen l’obra en la qual Lévy introdueix elements adaptats a la situació de cada país, en aquest cas “la falta de convivència” que al seu parer està vivint Barcelona. Lévy, que ha introduït a Boadella com el president de la República de Tabàrnia, ha afirmat que Barcelona es troba entre les “capitals del populisme”.

Respecte el procés independentista, Boadella ha dit que “desprogramar una secta” de 2 milions de persones és molt complicat, i que aquesta té “un enorme risc i perill” perquè no tenen ni “guru ni líder i es pot descontrolar”. Així mateix, ha lamentat que el sector teatral català hagi “cedit com a vassalls del règim” per interessos econòmics.

Per la seva banda, el president de SCC, Josep Ramon Bosch, ha dit que no és una obra sobre Catalunya però que “descriu molt bé la situació actual”, i que en la lluita contra els nacionalismes, han decidit patrocinar l’obra a tot l’Estat.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut