Dimecres, 26 de gener de 2022 - Edició 1280
La República

87 anys enrera el Gobierno empresonava el president Companys per proclamar l’Estat Català

Després dels fets del 6 d’octubre, l’executiu de la Segona República Espanyola va apostar per la repressió del moviment independentista

Carme Garau 07/10/2021
El president Lluís Companys

La tarda del 6 d’octubre de 1934, el president del Govern, Lluís Companys, apareixia al balcó del Palau de la Generalitat per proclamar l’Estat Català:

“En aquesta hora solemne, en nom del poble i del Parlament, el Govern que presideixo assumeix totes les facultats del Poder a Catalunya, proclama l’Estat Català de la República Federal Espanyola i en restablir i fortificar la relació amb els dirigents de la protesta general contra el feixisme, els invita a establir a Catalunya el Govern Provisional de la República, que trobarà en el nostre poble català el més generós impuls de fraternitat en el comú anhel d’edificar una República Federal lliure i magnífica”.

Poc després, es declararia l’estat de guerra i ràpidament l’exèrcit espanyol tenia les de guanyar. Així doncs, el 7 d’octubre el Gobierno radical-cedista de Lerroux entrava a la Generalitat i detenia Companys, juntament amb la majoria de consellers que havien participat en la proclamació de la independència. Amb l’Estatut de Catalunya del 1932 suspès, els líders independentistes van ser jutjats i condemnats a 30 anys de presó, tot i que Companys seria alliberat el 1936 pel Front Popular.

“Quan Catalunya crida llibertat, Espanya respon amb presó i repressió. Sempre”, ha escrit el diputat de JxCat, Francesc de Dalmases, al seu compte de Twitter.