Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1709
La República

82 anys de la mort de Josep Maria Planes a mans de la FAI

Josep Maria Planes (Manresa, 1907 – Barcelona, 1936) redactor de Mirador, La Publicitat i el Be Negre, va ser periodista durant Segona República Espanyola. Les seves obres més famoses són […]

Joan Vila i Boix 24/08/2018
Josep Maria Planes / memoria.cat

Josep Maria Planes (Manresa, 1907 – Barcelona, 1936) redactor de Mirador, La Publicitat i el Be Negre, va ser periodista durant Segona República Espanyola. Les seves obres més famoses són Nits de Barcelona i Els gàngsters de Barcelona. La primera és un recull de cròniques de la vida nocturna de la ciutat comtal durant l’Exposició Universal de 1929. La segona, és la investigació periodística que portà a Planes a relacionar la FAI amb el pistolerisme i elements de la delinqüència comuna de la ciutat.

Durant la primavera del 1936 va investigar la mort dels germans Badia juntament amb el seu col·lega Avel·lí Artís Gener (Tísner). Els articles publicats anteriorment i aquesta darrera investigació foren els motius principals pels quals la FAI el va executar a la Rabassada de Barcelona el 24 d’agost de 1936.

El President de la Generalitat, Quim Torra, es referia a Planes en aquests termes en un article publicat a Núvol el 2016; “Un producte genuí d’Acció Catalana i, per tant, condemnat a veure com el seus fracassaven en el dia a dia polític, refugiant-se en les tertúlies, la creació, les nits de Barcelona i una ampolla de ginebra”.

El periodista descrivia així el seu ofici: “Una mena de gent que ens dediquem a l’observació del que passa en el món extern i després ho expliquem amb més o menys fidelitat, però manta vegada el detall ens trinxa la perspectiva”.

El 19 de juliol de 1936 escrivia el seu últim article, acabat amb aquestes paraules: “El qui en aquestes hores greus no estigui d’una manera decidida al costat de la Generalitat, és un traïdor. Un traïdor al qual li exigirem comptes. Ara més que mai: Visca Catalunya! Visca la República!”

l’Associació Memòria i Història de Manresa té oberta aquesta pàgina web, on hom hi pot trobar un ampli recull dels seus articles.