Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024
Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024

Laura Huerga guanya les eleccions al PEN Català, en els comicis amb més participació de l’entitat

El nou equip es proposa, entre d'altres, treballar "activament" en la defensa i la divulgació de la literatura catalana, especialment a territoris com el País Valencià

|

- Publicitat -

L’editora i escriptora Laura Huerga ha guanyat les últimes eleccions a la junta del PEN Català, celebrades el passat dimecres al vespre, amb una participació rècord de més del 60%. La candidatura de Huerga advoca per digitalitzar l’entitat i permetre el seguiment de la seva activitat mitjançant la tecnologia, garantir el relleu generacional dins l’organització, o establir línies d’acció contra la censura i la persecució d’autors, entre altres. A la vegada, també apostava per intensificar l’activitat al País Valencià, després que la dreta i l’extrema dreta censuressin diverses obres, així com la llengua valenciana, en accedir al poder arran de les eleccions del passat 28-M.

Concretament, la llista guanyadora encapçalada per Huerga pretén instaurar el vot telemàtic a les votacions, així com el seguiment de les assemblees en format virtual; desenvolupar un Consell de Joves per enfortir l’entitat i garantir-li un relleu generacional o establir un Comitè d’Emergència Climàtica per “imaginar nous mons possibles” i oferir alternatives a la realitat basada en l’explotació de recursos. A més, la llista advoca per impulsar el Comitè d’Escriptors Perseguits, el programa Escriptor Acollit, el Comitè de Traducció o les línies d’investigació sobre llibres censurats o sobre censura silenciosa.

Publicitat

Finalment, i donat el context d’ascens de l’extrema dreta que es viu actualment, especialment a territoris com el País Valencià, la candidatura de Huerga també dona una “especial importància” a incrementar l’activitat en aquesta regió. El nou equip es proposa, a més, treballar “activament” en la defensa i la divulgació de la literatura catalana tenint en compte l’especificitat del PEN i de manera coordinada amb la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) i altres entitats com l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC).

Huerga, fundadora de ‘Llegir en català’ i ‘On són les dones’, estarà acompanyada per la Premi Nacional de Traducció Dolors Udina, que exercirà de secretària, l’editora Aissata M’Ballo, tresorera, i per Víctor Garcia Tur, Josep Manuel Vidal-Illanes i Gustau Muñoz, vicepresidents respectivament del Principat, les Illes i el País Valencià. Dia Rahmouni, Miquel Àngel Llauger, Manuel Guerrero i Lourdes Toledo són els vocals de la candidatura. Huerga s’ha imposat per 2 vots a l’altra llista que es presentava, encapçalada per Ricard Ripoll, 112 a 110. Hi ha hagut 16 vots en blanc.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut