Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

La comunitat ucraïnesa de Barcelona crida a manifestar-se divendres per a la fi de la guerra: “És cosa de tots”

Els convocants esperen que molta gent se sumi a la marxa coincidint amb l’inici de la invasió russa fa un any

Redacció 22/02/2023
Yuliya Dovgopola, Mykola Pashyn i Gloria Groziak en roda de premsa des de la Fede Data de publicació: dimecres 22 de febrer del 2023, 17:29 Localització: Barcelona Autor: Blanca Blay

La comunitat ucraïnesa de Barcelona crida a participar en la manifestació d’aquest divendres per exigir la retirada de les tropes russes d’Ucraïna. En roda de premsa des de la Fede, els convocants han assenyalat que és molt important la trobada de divendres, que coincidirà amb l’inici de la invasió russa fa un any, i esperen que molta gent s’hi sumi.

L’activista Mykola Pashyn ha explicat que el lema de la marxa serà ‘Barcelona amb Ucraïna’ i ha destacat que no serà una manifestació com d’altres anteriors. No serà una trobada “d’ucraïnesos per a ucraïnesos”, ha dit, ja que estan col·laborant amb entitats i organitzacions catalanes. “El missatge principal és mostrar suport i solidaritat amb Ucraïna”, ha afirmat.

Per la seva banda, Yuliya Dovgopola, presidenta de l’associació Txervona Kalyna, ha demanat “suport” i ha fet una crida a la participació. “El missatge és que no és una cosa d’ucraïnesos, és de tot el món, de tothom”, ha afegit. Gloria Groziak, tresorera de l’associació Ucracat, ha recordat que la comunitat ucraïnesa a la ciutat també són barcelonins i part de la societat catalana. A més, ha indicat que és molt important que no s’oblidi la “brutal” invasió russa.

D’altra banda, Pashyn, Dovgopola i Groziak han agraït la solidaritat i l’activisme i l’acollida “càlida” de milers d’ucraïnesos que buscaven refugi. Els convocants esperen que aquest divendres s’arribi a mostrar una imatge “d’unitat i solidaritat” des de Barcelona, en coordinació amb altres ciutats de Catalunya, l’Estat i Europa on també hi ha convocades concentracions.

Segons han detallat, la manifestació sortirà de passeig de Gràcia amb Provença a les 19:30 h i baixarà fins a plaça Catalunya. Han recordat que el punt d’inici, on hi ha la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, és tot just on van concentrar-se per primer cop a la capital catalana quan va tenir lloc la invasió russa i va esclatar la guerra.

La idea, han explicat, és que es canti l’himne d’Ucraïna, es llegeixi un manifest i intervingui el cònsol ucraïnès a Barcelona. A més, també s’oferirà el testimoni d’una persona refugiada i s’estendrà una bandera ucraïnesa gegant i s’alçaran globus blaus i grocs, com els colors de la bandera.

El manifest, ja publicat al web ‘barcelonaambucraina.org’, recorda les víctimes de la guerra i expressa un rebuig total envers la invasió russa, el genocidi i els crims contra la humanitat i de guerra.

Durant aquest darrer any, recull el manifest, l’Oficina del Fiscal General d’Ucraïna ha registrat més de 69.768 crims de guerra i agressió. I entre nens i nenes d’Ucraïna la guerra ha provocat 461 morts, 923 ferits, 344 desapareguts i 16.207 deportats, així com violacions. El text també denuncia la violació del dret internacional per part de Rússia i reivindica la pau.