Dijous, 23 de març de 2023 - Edició 1701
La República

15 anys de la mort del creador de Pepe Carvalho

El 18 d’octubre de 2003 Vázquez Montalbán va morir a l’aeroport internacional de Bangkok als 64 anys. L’escriptor tingué una gran influència durant la Transició espanyola. El seu posicionament comunista, […]

Redacció 18/10/2018
Wikipedia

El 18 d’octubre de 2003 Vázquez Montalbán va morir a l’aeroport internacional de Bangkok als 64 anys. L’escriptor tingué una gran influència durant la Transició espanyola. El seu posicionament comunista, el va portar a la presó el 1962 per donar suport a una vaga de miners d’Astúries. Les seves conviccions mai l’abandonaren i el feren un dels grans referents dels comunisme a Catalunya i l’Estat espanyol.

Una vegada surt de la presó, va escriure petits articles fins a entrar a Siglo XX, revista antifranquista. D’allà saltà a altres publicacions, com Tele/eXpres, Destino o Por Favor. Després de la Transició publicaria a El País i Interviú.

La seva obra prolífica tracta des de l’assaig gastronòmic fins a la teoria de la comunicació. El creador de la frase: “Contra Franco vivíem millor”, segur que serà recordat per la sèrie detectivesca Pepe Carvalho, on es narraven les aventures del detectiu privat de Vallvidrera. Un detectiu que cada dia cremava un llibre.