Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Vitralls Bonet, la ceramista Sara Reig i el vidrier Pròsper Riba recullen els Premis Nacionals d’Artesania 2022

ACN Barcelona – L’empresa centenària Vitralls Bonet, la ceramista Sara Reig, el vidrier Pròsper Riba, l’artista tèxtil Esther Chacón i la restauradora Sara Berzosa han recollit aquest dilluns a la […]

Agències 20/02/2023

ACN Barcelona – L’empresa centenària Vitralls Bonet, la ceramista Sara Reig, el vidrier Pròsper Riba, l’artista tèxtil Esther Chacón i la restauradora Sara Berzosa han recollit aquest dilluns a la tarda els Premis Nacionals d’Artesania 2022 en un acte al Palau de la Generalitat. “Formeu part de la riquesa cultural i patrimonial de Catalunya. I contribuïu també a què l’artesania catalana sigui de molta qualitat i amb molt de prestigi”, s’ha dirigit el president de la Generalitat, Pere Aragonès, als guardonats. “L’artesania és molt més que una feina, es tracta d’un ofici i una forma de viure”, ha recordat Aragonès, que juntament amb el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, també ha entregat els nou diplomes de Mestre Artesà o Mestre Artesana 2022.

“Els Premis Nacionals d’Artesania són uns guardons que reconeixen el talent, la vitalitat i la creativitat dels artesans del nostre país”, ha assenyalat el president de la Generalitat. “I cadascun de vosaltres i dels vostres companys d’ofici sou una peça clau d’un llegat que s’ha de preservar. I desperteu tot el nostre orgull”, ha reblat Aragonès. “L’artesania és transmissora de la nostra identitat col·lectiva, patrimoni i talent creatiu. Un sector al qual hem d’agrair la contribució a construir una societat més justa i equilibrada”, ha afegit el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent.

<strong>100 anys de Vitralls Bonet </strong>

L’empresa Vitralls Bonet (l’Hospitalet de Llobregat, 1923) ha rebut el Premi Nacional d’Artesania en reconeixement de la seva trajectòria centenària. Fundada pels germans Josep Maria i Xavier Bonet ha transmès de generació a generació l’ofici de vitraller, sent actualment un referent en aquest art artesanal. Ha contribuït a conservar els més importants vitralls del país, com els de la Sagrada Família, el Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona o de la Catedral de Girona i de Vic, i també de fora de Catalunya amb treballs a tot el món.

<strong>La solsonina Sara Reig, premi al Talent Jove</strong>

La ceramista solsonina Sara Reig Pensi ha estat distingida amb el premi al Talent Jove pel seu projecte ‘Salvatge. Vaixelles rurals’, un treball d’investigació i execució per a la creació d’una vaixella de ceràmica a través d’un estudi tècnic i pràctic de les argiles del Solsonès. Amb estudis del Grau de Belles Arts de la Universitat de Barcelona i tècnica superior en Ceràmica Artística per l’Escola d’Art Ondara, Reig ha volgut transportar amb aquest treball de recerca els paisatges de la comarca del Solsonès a una peça de ceràmica, i unir així obra i territori.

<strong>El vidrier Pròsper Riba, premi Emprèn</strong>

El vidrier Pròsper Riba Vilardell ha aconseguit el Premi Emprèn pel diàleg constant amb el disseny contemporani -artístic i de producte-; per la creació de la marca ‘The glass apprentice’, i la seva aposta en l’experimentació i la recerca en la disciplina del vidre bufat, així com per contribuir a la formació i difusió d’aquest art artesanal.

<strong>L’artista tèxtil Esther Chacón, premi Prestigia</strong>

L’artista tèxtil Esther Chacón Ávila ha acaparat el Premi Prestigia per la seva brillant i extensa trajectòria en la promoció i difusió de l’art tèxtil arreu del món, mitjançant la formació, la investigació, la creació artística i la publicació de nombrosos articles, llibres i catàlegs. Aquesta tasca ha estat reconeguda amb importants premis i distincions. Així mateix, Chacón ha desenvolupat una extensa activitat expositiva, contribuint al coneixement i prestigi internacional de l’ofici tèxtil.

<strong>La restauradora Sara Berzosa, premi Restaura</strong>

Finalment, la restauradora igualadina Sara Berzosa Domingo ha obtingut el premi Restaura per la seva tasca de conservació i restauració del patrimoni artístic i cultural del país, donant a conèixer aquesta professió i contribuint a crear una cultura patrimonial amb la preservació i restauració del llegat original de les obres. Destacar la seva vessant emprenedora amb la creació de l’estudi ARS ANTIQUA a Igualada, dedicat al servei de la conservació i restauració de béns culturals.

<strong>Set diplomes de Mestre Artesà o Mestre Artesana 2022</strong>

En l’acte al Palau de la Generalitat també s’han lliurat els diplomes de Mestre Artesà o Mestra Artesana 2022 a Manel Alabart (ofici de rellotger), Lluís Heras (ofici de terrissaire), Natàlia Ferré (ofici de ceramista), Ferran Ribas (ofici d’encastador o clavador), Ramon Pascual (ofici de cartoner), Marcelo Mingorria (ofici de picapedrer) i Carme Torras (ofici de manufacturera Patchwork). Les dues persones artesanes distingides amb el diploma de Mestre Artesà divulgatiu han estat Josep Ferrer (ofici d’escultor) i Francisco Joaquín Ferrer (ofici de torner).