Edició 1886

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 24 de setembre del 2023
Edició 1886

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 24 de setembre del 2023

Un estudi de l’Hospital de Bellvitge confirma que l’estimulació cerebral redueix un 42,5% els símptomes en el TOC sever

|

- Publicitat -

ACN L’Hospitalet de Llobregat – Un equip multidisciplinari de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i l’IDIBELL ha confirmat que l’estimulació cerebral és una tècnica segura i efectiva per tractar els casos més severs del Trastorn Obsessiu-Compulsiu (TOC), els resistents als tractaments convencionals (10% del total), amb una reducció del 42,5% dels símptomes obsessius a llarg termini. L’estimulació cerebral profunda és un tractament quirúrgic que consisteix en implantar uns elèctrodes que permeten estimular elèctricament punts específics del cervell de forma selectiva i reversible, aconseguint beneficis terapèutics de malalties resistents a tractaments, com el parkinson, la tremolor essencial, la distonia o l’epilèpsia.

Els Serveis de Psiquiatria i Neurocirurgia de l’HUB van iniciar el programa de tractament amb estimulació cerebral profunda per a pacients amb TOC resistent i sever al 2007.

Publicitat

L’equip multidisciplinari de l’HUB ha estudiat l’evolució de pacients tractats en aquest centre hospitalari entre 2007 i 2020 durant una mitjana de 6,4 anys i els han comparat amb un grup de pacients obsessius severs i resistents, als que es va oferir la possibilitat de rebre estimulació cerebral profunda, però la van rebutjar. Els resultats, publicats a la revista científica ‘Brain Stimulation’, determinen que, a més de reduir els símptomes obsessius, l’estimulació cerebral profunda també ha incidit en una millora de l’ansietat i la depressió en aquests pacients i una recuperació significativa de la seva capacitat funcional. 

L’estudi ha comprovat, a més, que pocs pacients experimenten efectes adversos i que la majoria d’aquests són lleus i transitoris.

<strong>El TOC, la malaltia del “dubte”</strong>

Les persones que pateixen Trastorn Obsessiu-Compulsiu (TOC) presenten pensaments, imatges o impulsos no desitjats (obsessions) que provoquen comportaments o accions mentals repetitives (compulsions). Aquestes obsessions i compulsions, així com les conductes evitatives, impacten en les activitats de la vida quotidiana, causant-los-hi un gran patiment emocional. Aproximadament, un 2% de la població general desenvolupa un TOC, i no se’n coneix una causa específica, tot i que intervenen factors genètics i ambientals.

Aproximadament una de cada deu persones que pateix TOC presenta una forma crònica i incapacitant de la malaltia. Aquests casos més severs són resistents als tractaments convencionals -psicoteràpia i fàrmacs- i comporten gran patiment tant a pacients com a família.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió