Edició 2125

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 20 de maig del 2024
Edició 2125

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 20 de maig del 2024

Puigdemont acusa el PSC d'”allunyar-se de la lluita social” pel català quan la llengua està en una situació “alarmant”

El candidat de Junts+ defensa una reforma jurídica perquè "molts drets dels catalanoparlants no estan garantits"

|

- Publicitat -

Carles Puigdemont acusa el PSC d’haver “allunyat” de la lluita social per la llengua. Així ho ha criticat aquest dijous el candidat de Junts+, en una conversa amb l’escriptor Albert Sánchez Piñol. “Hem de recuperar els orígens de la lluita del català com una lluita social. I em sap molt greu veure l’actual PSC que s’allunya d’aquesta tradició”, ha dit. En aquest context, i davant d’una situació “alarmant” de la llengua, Puigdemont ha defensat que aquesta ha de ser “la legislatura de la llengua” i ha apostat per una reforma jurídica, per “refundar molts principis de les bigues mestres que han aguantat l’arquitectura jurídica de la llengua catalana perquè avui molts drets dels catalanoparlants no estan garantits a Catalunya”, malgrat la llei.

En la conversa, enregistrada i distribuïda pel partit, Carles Puigdemont ha assegurat que “la situació” de la llengua és “alarmant”. I ha assenyalat alguns símptomes: “La reculada de l’ús social és notòria, l’incompliment de la vehicularitat a l’escolat no es pot negar i també la degradació de la llengua als mitjans públics és un fet que no podem ocultar”.

Publicitat

Per això, el cap de llista de Junts+ ha dit que aquesta legislatura “ha de ser la de la llengua” i que “cal refundar l’arquitectura jurídica” per “garantir molts dels drets” que avui no estan protegits. En aquest context, ha lamentat que els socialistes s’hagin allunyat d’una “tradició” d’entendre el català com a “lluita social” en la qual “havien militat de manera molt activa”.

Immersió lingüística

Pel que fa a la immersió lingüística, Puigdemont ha defensat que “ha funcionat quan s’ha aplicat”, però no quan ha passat el contrari. En aquest sentit, ha apuntat que “la llei ens dona eines per actuar”, però també ha apuntat que l’actual cos d’inspecció “no és suficient” i que “les instruccions que reben no són les adequades”.

Et pot interessar  La CUP veu "molt clar" que ERC, Junts+ i PSC "es posaran d'acord perquè res no canviï" després del 12-M

“Hem dialogat amb els docents a peu de pupitre? Tampoc. Més aviat es queixen que els han caigut ocurrències sense consultar-nos”, ha conclòs Puigdemont sobre aquesta qüestió.

“Incentius” a la creació cultural

En l’àmbit de la creació cultural, Carles Puigdemont també ha defensat que “és imprescindible que el Govern intervingui en fer que els creadors culturals i comunicadors en llengua pròpia tinguin incentius”. I ha reblat l’argument: “Una llengua minoritzada no pot competir en igualtat de condicions en un mercat global que exigeix una massa crítica. Aquí hi hem d’intervenir”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut