Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

Torrent: “Hem de fer que la gent amb qui compartim horitzons vegi en la república el millor instrument per assolir-los”

ACN Barcelona.-Roger Torrent ha destacat la feina que ha fet el republicanisme català els darrers anys per explicar-se i sumar sensibilitats diverses. Però ha afegit que encara falta aconseguir fer […]

Avatar
Agències 20/06/2019

ACN Barcelona.-Roger Torrent ha destacat la feina que ha fet el republicanisme català els darrers anys per explicar-se i sumar sensibilitats diverses. Però ha afegit que encara falta aconseguir fer veure a la gent amb la qual els republicans comparteixen “valors i horitzons” que la república és “el millor instrument” per assolir aquestes fites. El president del Parlament de Catalunya ho ha dit durant la cerimònia de premis Memorial Francesc Macià i Lluís Companys, que organitza la Fundació Josep Irla i que aquest any ha premiat Marta Casals per la tasca d’ambaixadora cultural i al capdavant d’institucions musicals. “Avui a Catalunya hi ha una hegemonia al voltant de les idees republicanes”, ha afirmat Torrent. “Però no tothom ha vinculat aquestes idees amb la de la república pràctica”, ha afegit.

Torrent ha considerat que hi ha gent que comparteix les idees republicanes però no les vincula al fet que la república “és la millor eina per posar en funcionament” els valors que, al seu parer, hi van associats, com ara “posar el bé comú per sobre de tot”, les polítiques progressistes o la “radicalitat democràtica” de poder decidir el futur propi.Per això considera que aquesta és “la feina que queda per fer”. El president del Parlament ha celebrat que les idees republicanes siguin avui a Catalunya “el ‘mainstream’ del centre polític del país” i ha reflexionat que això s’ha aconseguit per “factors exògens”, com ara la “incapacitat” del sistema polític i jurídic espanyol per “donar resposta a les inquietuds de la Catalunya del segle XXI”, i per “factors endògens”, per haver sabut sumar “moltes sensibilitats”.”Hem sabut fer molt bé la feina de sumar tota aquesta gent. Ara hem de fer que tots aquests nostres conciutadans que comparteixen valors i horitzons també reconeguin en la república l’instrument imprescindible per posar-los en pràctica”, ha afegit.Torrent ha clos el seu discurs afirmant que per aconseguir aquest objectiu cal “no renunciar a les idees” i “recuperar el lideratge polític”. I una manera d’aconseguir-ho, ha dit, és demostrar que els republicans són “els que millor” gestionen el dia a dia, les institucions catalanes i les problemàtiques quotidianes de la gent.Els premis Memorial Francesc Macià i Lluís CompanysPel que fa al capítol de premis, a banda de Marta Casals, guardonada també pel manteniment i promoció del llegat del violoncel·lista Pau Casals, la Fundació Josep Irla ha reconegut The All Party Parliamentary Group on Catalonia, del parlament de Westminster, per la defensa del dret a l’autodeterminació de Catalunya, la promoció del diàleg democràtic i la “solidaritat amb els presos polítics i exiliats”.A més, El Memorial Lluís Companys, que enguany vol reconèixer la tasca de persones i entitats que treballen per fer front als reptes ambientals del planeta i la humanitat, s’ha atorgat a Ole Thorson pel seu activisme per la mobilitat sostenible i segura, el dret dels vianants i la promoció dels transport públic; i a SOS Costa Brava, per la seva tasca en la defensa dels paratges naturals de la Costa Brava amenaçats per la pressió urbanística.El lliurament dels guardons ha tingut lloc aquest dijous a l’auditori del CCCB en el marc de la Nit Irla.