Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

Mas Guix assegura que la Generalitat manté l’interès perquè l’ICF tingui una fitxa bancària

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La consellera d’Economia, Natàlia Mas Guix, ha assegurat que la Generalitat manté l’interès perquè l’Institut Català de Finances obtingui la fitxa bancària. Així ho ha explicat la consellera en resposta dels grups de Junts i la CUP en la compareixença a la Comissió d’Economia i Hisenda. Segons Mas, la sol·licitud està en tràmit després que el Banc d’Espanya desestimés “una sèrie de qüestions” i ha comentat que caldrà “seguir lluitant-ho davant el BCE”. “En això estem”, ha dit. En la seva intervenció, ha defensat els comptes presentats al Parlament. A banda, la consellera defensa que són “molt bons pressupostos” pel moment i necessitats actuals. En el cas d’Economia i Hisenda, la conselleria compta amb un pressupost de 194 MEUR, un 9,1% més.

La consellera d’Economia, Natàlia Mas Guix, ha estat l’última membre del Govern en comparèixer al Parlament per detallar els pressupostos del seu Departament, tot i que al final la majoria del debat ha estat centrat en el projecte de pressupostos de la Generalitat.

Publicitat

Un dels òrgans adscrits al Departament d’Economia d’Hisenda és l’Institut Català de Finances, que comptarà amb 451 milions d’euros i encara resta a l’espera d’obtenir la fitxa bancària per actuar com a banca pública. Es tracta d’una demanda que també va fer el seu predecessor en el càrrec, Jaume Giró, i que ara Mas Guix ha dit que hi continuarà treballant.

Per Mas Guix, l’ICF és un “instrument bàsic per acompanyar les grans transformacions que el país necessita” i ha avançat que properament la nova consellera delegada, Vanesa Cervera, en desgranarà les línies estratègiques al Parlament.

Altres organismes que depenen d’Economia i Hisenda són l’Agència Tributària de Catalunya (ATC), que comptarà amb una assignació de 90 milions d’euros. La consellera l’ha definit com una “peça indispensable” per a la conselleria i per gestionar els tributs propis i cedits, a més de fer aflorar uns 1.500 milions d’euros des del 2015 de frau fiscal.

D’altra banda, Mas Guix també ha detallat que l’Idescat rebrà 9 milions d’euros i ha dit que és un “instrument fonamental per al disseny de polítiques públiques”. Per això, ha emplaçat als grups a desencallar la Llei de pla estadístic.

<strong>Mas demana a Junts que se sumi a l’acord</strong>

En l’inici de la seva compareixença, Natàlia Mas ha fet una “crida a la responsabilitat” als grups del Parlament i “especialment amb qui portem negociant més intensament”, en referència a Junts per Catalunya, que justament aquesta tarda ha anunciat que presentarà una esmena a la totalitat. Així mateix, ha agraït a PSC i els comuns la seva “voluntat d’entesa”.

La consellera ha assenyalat que els pressupostos “han de permetre atendre les necessitats més immediates”, en referència a l’alça de preus de l’energia, de la inflació i a la necessitat de “reforçar els serveis públics i activar i impulsar grans transformacions de país”. Per això, ha insistit en arribar al “màxim consens” amb els altres grups i ha admès que “sempre hi ha aspectes que poden millorar”.

“En una negociació no hi ha ni guanyadors ni perdedors, cal parlar i trobar punts d’entesa”, ha insistit Mas Guix, que ha afegit que aquest procés sempre “cal fer concessions i no arribar tan lluny com es voldria”. “Per a nosaltres, no lluitar aquests pressupostos no era una opció i calia fer-ho conscients de l’aritmètica”, ha continuat la consellera, que ha comparegut al costat del secretari general, Josep Maria Vilarrúbia.

En la seva exposició, la titular del Departament d’Economia ha fet un repàs de les dades macroeconòmiques i ha recordat que, amb un creixement del 5,5%, el PIB previst per al 2022 superarà les estimacions inicials del 4,4% malgrat que aquest any es produirà una desacceleració fins a l’1,7%. Mas ha destacat que l’economia catalana actualment té una major diversificació i més pes industrial.

Així mateix, ha constatat que la inflació encara té valors alts tot i que s’està moderant, fins al 5,2% a desembre, i que l’atur, del 9,7%, és el més baix des del 2008 juntament amb una reducció de la temporalitat. “La resiliència del mercat de treball i la qualitat de l’ocupació són dos dels millors aliats per encarar les incerteses”, ha subratllat.

<strong>Un sistema de finançament “injust, deficient i caduc”</strong>

En el repàs de les dades macroeconòmiques, Mas ha reiterat el caràcter “expansiu” dels pressupostos juntament amb una progressiva reducció del deute fins al 32,7% del PIB i un major sanejament de les finances de la Generalitat. No obstant això, ha lamentat l’actual sistema de finançament per “injust, deficient i caduc” i ha denunciat el “dèficit fiscal crònic”.

“Hem de treballar en les finances de la Generalitat amb una mà lligada a l’esquena i tot i així ser capaços de desenvolupant una política fiscal compatible amb l’actual conjuntura econòmica que sigui  més expansiva, més justa per als ciutadans i més eficient per a l’economia”, ha apuntat.

<strong>L’oposició, crítica amb els pressupostos</strong>

En el torn de l’oposició, el diputat de Junts per Catalunya, Jordi Morell, ha lamentat que els pressupostos “no acaben resolent l’empobriment” per l’encariment de l’energia ni les dificultats de les llars, empreses, pimes ni comerciants. Morell ha denunciat que en les reunions amb el Govern s’ha produït un “avenç mínim” i que finalment s’ha trobat “apartat de la negociació”. “Han pactat amb un altre grup que el fa és abandonar el 52% de les forces independentistes”, ha retret a la consellera.

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha senyalat el “cert triomfalisme i una mica de propaganda” al voltant dels comptes de la Generalitat i ha posat en dubte en quines actuacions es tradueix tot i ser “expansius”. Així mateix, ha criticat els acords d’ERC amb el PSC sobre la B-40, el Hard Rock i l’ampliació de l’aeroport del Prat i ha afirmat que és “indispensable” comptar amb una banca pública per combatre els efectes de la inflació.

Per la seva banda, el diputat de Ciutadans Nacho Martín Blanco ha assenyalat que els pressupostos “parteixen d’una ficció”,  ha negat que siguin “expansius” i ha afirmat que tenen un “marcat caràcter sectari” en no donar resposta a la “immensa majoria de les demandes dels ciutadans de Catalunya”. Martín Blanco no ha qüestionat la part destinada a l’estat del benestar però ha criticat que es destinin més de 100 MERU a Acció Exterior”.

El diputat del grup mixt Alejandro Fernández ha lamentat que els pressupostos “no aporten estabilitat” ni “certeses”, en referència a la B-40, l’augment de capacitat de l’aeroport i el Hard-Rock. “Com a mínim certeses n’hi havia, un no rotund als tres projectes, ara ningú sap què passarà”, ha pronosticat. Alejandro Fernández també ha comentat que els comptes suposen una “oportunitat perduda per reduir la pressió fiscal” i aprovar mesures com la deflactació de l’IRPF. Com en el cas del diputat de Cs, també ha carregat contra l’increment en Acció Exterior i per a la CCMA.

Pel que fa el PSC i els comuns han celebrat l’entesa amb ERC per tirar endavant la tramitació i aprovació dels pressupostos. “Necessitem els pressupostos, tot i que som conscients que arriben tard i hem perdut un trimestre”; ha comentat el diputat dels comuns, Joan Carles Gallego.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió