Edició 1896

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 04 de octubre del 2023
Edició 1896

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 04 de octubre del 2023

La Paeria insisteix que Torre Salses no serà un parc comercial de mitjanes superfícies tal com sosté Promenade Lleida

|

- Publicitat -

ACN Lleida – El parc comercial i d’oci Promenade Lleida que Eurofund i Frey projecten a Torre Salses preveu que un 64,8% dels locals comercials tinguin menys de 800 m2, segons el projecte per al qual els promotors van demanar llicència comercial. El govern de la Paeria considera que no es correspon amb un parc de mitjanes i grans superfícies tal com sostenen els promotors. Aquests, però, afirmen que si també es tenen en compte els establiments d’oci i lleure un 82% dels locals tindran més de 800 m2. Promenade Lleida preveu crear 400 llocs de treball directes i fins a un miler d’indirectes, mentre que el govern municipal estima que per cada lloc de treball que es crearia se’n destruirien 1,5 amb el tancament d’establiments, sobretot a l’Eix Comercial.

La documentació que els promotors, la societat Eurofund Parc Lleida, SL, van presentar a la Generalitat per demanar la llicència comercial per a Promenade Lleida estableix que el complex de Torre Salses tindria 54 locals comercials. D’aquests, 35 tindrien menys de 800 m2 i, per tant, estan considerats petits equipaments comercial (PEC), segons la classificació establerta en el Decret/Llei 1/2009, del 22 de desembre, d’ordenació dels equipaments comercials. Així mateix, 7 dels establiments amb aquesta classificació serien quioscos.

Publicitat

De la resta dels locals comercials que preveu el projecte, 13 estan destinats a mitjà equipament comercial (MEC), d’entre 800 i 1.300 m2, tot i que 10 d’aquests tindrien menys de 920 m2. D’altra banda, hi hauria 4 grans equipaments comercials (GEC), amb una superfície d’entre 1.300 i 2.500 m2, i 2 serien grans equipaments comercials territorials (GECT), amb més de 2.500 m2, un dels quals un hipermercat. Al marge dels locals comercials, Promenade Lleida també inclou establiments de restauració i d’oci com ara un gran cinema o un gimnàs, a més d’una gasolinera.

Tenint en compte la documentació presentada pels promotors, des del govern de l’Ajuntament de Lleida, d’ERC i Junts, consideren que Promenade Lleida no serà un parc de mitjanes i grans superfícies tal com sostenen des d’Eurofund Parc Lleida, SL, i com també va assegurar l’exalcalde socialista Fèlix Larrosa després de firmar el desembre del 2018 el conveni entre la Paeria i els promotors per a la construcció del vial d’accés i desenvolupar urbanísticament el SUR-42 (Torre Salses).

Els promotors del projecte remarquen que no tot l’espai es destina a comerç, sinó que la previsió de comercialització i les marques ja confirmades “demostren que el complex serà una combinació de comerç, lleure per a totes les edats, hostaleria i restauració”. En aquest sentit, afirmen que el projecte comptarà amb 51.643 m2 de superfície bruta per llogar (SBA), incloent comerç i oci. Segons Promenade de Lleida, el 82% d’aquesta superfície seran locals de més de 800 m2, mentre que el 18% restant tindrà una SBA de menys de 800 m2, i d’aquests un 8% seran inferiors a 400 m2. Per això, els promotors insisteixen que “es tracta d’un parc de mitjanes i grans superfícies” i afirmen que mantenen el projecte “segons la seva concepció inicial”.

<strong>La Paeria estima que per cada lloc de treball creat se’n perdrien 1,5</strong>

En la recent presentació del parc comercial i d’oci de Torre Salses, des d’Eurofund van assenyalar que el projecte preveu una inversió d’uns 110 milions d’euros i que comportaria la creació de 400 llocs de treball directes i fins a un miler d’indirectes.

Des del govern municipal, però, estimen que per cada lloc de treball que es crearia si acabés tirant endavant Promenade Lleida se’n destruirien 1,5. Per tant, segons la Paeria, es podrien perdre uns 1.500 llocs de treball amb el tancament d’establiments a les principals zones comercials de la ciutat, especialment a l’Eix, però també en municipis propers. De la seva banda, els promotors asseguren que no coneixen cap estudi rigorós que avali aquesta afirmació. “Promenade Lleida no substitueix ni vol substituir cap altra zona comercial de Lleida i l’objectiu és sumar i créixer en riquesa i creació de llocs de treball”, assenyalen.

<strong>Arxivament de la llicència comercial</strong>

La direcció general de Comerç va arxivar la setmana passada la petició de llicència comercial per al complex en considerar que els promotors no podien acreditar la disponibilitat de la totalitat dels terrenys de Torre Salses on preveuen ubicar el parc comercial i d’oci, ja que la Paeria disposa del 13% d’una de les dues parcel·les on s’hauria de construir. Des del govern municipal consideren que l’arxivament suposa que a Torre Salses “no podrà haver-hi aquest equipament comercial”. De la seva banda, els promotors van anunciar que recorrerien la decisió de la Generalitat i mantenen el compromís de tirant endavant el parc comercial i d’oci.

D’altra banda, al desembre passat, la Junta de govern local de la Paeria va declarat caducats els expedients de les cessions anticipades i les ocupacions directes per facilitar la prolongació i desdoblament del vial Víctor Torres, d’accés a la zona del SUR 42-Torre Salses on està projectat Promenade Lleida. En relació amb aquesta qüestió, els promotors han presentat al·legacions al pressupost de l’Ajuntament de Lleida per al 2022 en què reclamem que els comptes incloguin les partides necessàries per disposar dels terrenys per construir el vial, acord amb el conveni signat amb la Paeria a finals del 2018. 

L’equip de govern d’ERC i Junts defensa un model comercial de proximitat, integrat dins la trama urbana i que generi activitat en la ciutat, un model molt allunyat del projecte Promenade Lleida, que se situaria a la perifèria de la capital del Segrià, en concret entre els barris de la Bordeta i Magraners. Així mateix, des del govern municipal aposten per al desenvolupament comercial vinculat al projecte del Pla de l’Estació. 

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió