Dimarts, 16 d'agost de 2022 - Edició 1482
La República

La CNMC conclou que les bonificacions dels carburants s’estan traslladant al consumidor “de manera general”

ACN Barcelona – La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) considera que les bonificacions de 20 cèntims al litre de carburants s’estan traslladant al consumidor “de manera general” […]

Agències 07/07/2022

ACN Barcelona – La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) considera que les bonificacions de 20 cèntims al litre de carburants s’estan traslladant al consumidor “de manera general” en les 12.000 gasolineres de l’estat. Tot i aquesta afirmació, l’ens no descarta que alguna estació de servei individualment hagi absorbit una part de la bonificació. D’altra banda, l’organisme assegura que mitjana, els marges bruts dels cinc primers mesos de l’any no difereixen dels històrics. En un comunicat, la CNMC constata que el preu de venda al públic dels carburants va augmentar per cinquè mes consecutiu al maig, tot i l’entrada en vigor del descompte el mes anterior.

Des del començament de la invasió d’Ucraïna la cotització dels productes refinats als mercats internacionals ha augmentat de forma sostinguda, registrant increments molt superiors als del petroli. En el cas del gasoil, ve motivat per la incertesa sobre les exportacions de gasoil rus i en el de la gasolina, per l’increment de la demanda als Estats Units.

La bonificació va entrar en vigor després de les grans pujades dels mercats del mes de març, especialment acusades al gasoil, i la seva implantació ha coincidit, durant els tres primers mesos, amb una tendència alcista sostinguda de les cotitzacions internacionals, explica l’organisme.

Durant el mes de maig es constata la pujada continuada del preu de venda al públic “en què pesa especialment el cost d’aprovisionament de producte segons les cotitzacions internacionals i l’IVA que és proporcional”, apunta.

En concret, el preu de venda al públic dels carburants d’automoció va augmentar per cinquè mes consecutiu, situant-se la mitjana en 1,929 euros al litre, un 6,4% més que a l’abril per la gasolina 95 i d’1,888 euros al litre en el cas del gasoli, un 2,7% més que a l’abril.

Pel que fa a l’evolució de la diferència entre el preu abans d’impostos i el cost d’aprovisionament estimat es van situar el maig de 2022 en 21,8 cèntims al litre i 26,8 cèntims al litre, per a gasolina i gasoil A respectivament, en línia amb els valors de l’any 2021.

Amb tot, afirma que l’alta volatilitat de les cotitzacions internacionals dels carburants aconsella cautela a l’hora d’avaluar els preus i els marges bruts en períodes curts de temps.